Ο γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης, Banksy ανέλαβε τη χρηματοδότηση πλοίου για τη διάσωση προσφύγων, που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα της Guardian, το σκάφος «Louise Michel», που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Γαλλίδας φεμινίστριας και αναρχικής συγγραφέως, απέπλευσε υπό συνθήκες μυστικότητας στις 18 Αυγούστου από το λιμάνι της ισπανικής πόλης Μπουριάνα, κοντά στη Βαλένθια. Τώρα βρίσκεται στα νερά της κεντρικής Μεσογείου, από όπου διέσωσε (την Πέμπτη 27/8) 89 ανθρώπους, ανάμεσά τους 14 γυναίκες και τέσσερα παιδιά.
Το πλοίο αναζητά ένα μέρος για την ασφαλή αποβίβαση των διασωθέντων ή για τη μεταφορά τους σε σκάφος της Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από Ευρωπαίους ακτιβιστές, με μεγάλη πείρα στον εντοπισμό και στη διάσωση προσφύγων. Οι άνθρωποι του «Louise Michel» έχουν ήδη προσφέρει τη στήριξη τους σε άλλες δύο επιχειρήσεις διάσωσης, χάρη στις οποίες σώθηκαν συνολικά 105 άνθρωποι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν επιβιβαστεί σε σκάφος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, με το όνομα «Sea-Watch 4».
Βαμμένο με «ανοιχτό» ροζ χρώμα, με σχέδιο του καλλιτέχνη στην επιφάνειά του (το γνωστό κοριτσάκι του φημισμένου γκράφιτι, που αυτή τη φορά έχει περασμένο στο σώμα του ένα σωσίβιο) το πλοίο που χρηματοδότησε ο Banksy –σύμφωνα με το άρθρο της Guardian– πλέει υπό τη γερμανική σημαία. Πρόκειται για σκάφος που παλαιότερα ανήκε στις γαλλικές τελωνιακές αρχές και φέρεται να είναι ταχύτερο –και μικρότερο σε μέγεθος- από άλλα σκάφη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η ανάμειξη του Banksy στις αποστολές διάσωσης προσφύγων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο Βρετανός καλλιτέχνης έστειλε e-mail στην Pia Klemp, ακτιβίστρια- καπετάνισσα πλοίων διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέσω των οποίων έχουν διασωθεί χιλιάδες άνθρωποι από τις θάλασσες τα τελευταία χρόνια.
Η Klemp έκανε σαφές ότι η ανάμιξη του Banksy στις επιχειρήσεις διάσωσης περιορίζεται στην παροχή οικονομικής βοήθειας. «Ο Banksy δεν παριστάνει ότι ξέρει καλύτερα από εμάς πώς να κυβερνήσει ένα πλοίο, όπως και εμείς δεν παριστάνουμε τους καλλιτέχνες», λέει η ίδια.
Μιλώντας για τις επιχειρήσεις διάσωσης, η καπετάνισσα αναφέρει: «Ελπίζουμε ότι το Louise Michel θα προλάβει την ακτοφυλακή της Λιβύης προτού οι αρχές προσεγγίσουν τις βάρκες των προσφύγων και των μεταναστών και τους γυρίσουν πίσω στα κέντρα κράτησης».
Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι στιγμής, το 2020 περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζεται ότι πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Το «Louise Michel» είναι μόνο ένα από τα πλοία που χρησιμοποιούνται -το τελευταίο διάστημα- για αποστολές διάσωσης στη Μεσόγειο. Και άλλα πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν επιχειρήσει εφέτος να σώσουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ, οι ενέργειες τους εμποδίζονται από τις επιθεωρήσεις των ιταλικών αρχών που πραγματοποιούνται υπό πολιτικά κίνητρα. Η πανδημία του κορονοϊού, το καθεστώς καραντίνας και οι περιορισμοί επηρέασαν επίσης τις διασωστικές επιχειρήσεις των πλοίων φέτος, καθώς τα πληρώματα των ΜΚΟ δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: ert.gr