Οι μάσκες είναι μια από τις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές καταλήγουν στους δρόμους της πόλης ή στη φύση, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Μια νεοσύστατη λοιπόν γαλλική εταιρεία αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, μειώνοντας τους ρύπους. Η λεγόμενη Plaxtil ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με σκοπό την ανακύκλωση ρούχων και τη μετατροπή τους στο ομώνυμο πλαστικό αλλά με το ξέσπασμα της πανδημίας άρχισε να ανακυκλώνει μάσκες.
«Είπαμε: Δεν είναι αναπόφευκτο οι μάσκες να καταλήξουν είτε στη φύση είτε στο αποτεφρωτήριο» σχολίασε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο συνιδρυτής της εταιρείας, Ολιβιέ Σιβίλ. «Μπορούμε να τις ανακυκλώσουμε, μπορούμε να κάνουμε κάτι με αυτό το υλικό και να ανανεώσουμε την αξία του».
Ποια διαδικασία ακολουθούν; Αρχικά, οι μάσκες περισυλλέγονται και μπαίνουν σε «καραντίνα» για τέσσερις μέρες. Μετά τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια και εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία να διασφαλιστεί η πλήρης αποστείρωσή τους. Στη συνέχεια, μετατρέπονται «σε ένα υλικό που ονομάζεται Plaxtil, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία και να καλουπωθεί όπως κάθε πλαστικό» εξηγεί ο Σιβίλ.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει ανακυκλώσει πάνω από 50.000 μάσκες, παράγοντας περίπου 2.000-3.000 προϊόντα σύμφωνα με την παραπάνω πηγή.