Τους δύο τελευταίους μήνες, από τις νοτιότερες μέχρι τις βορειότερες ακτές της Ισπανίας, ιστιοπλοϊκά σκάφη δέχονται επιθέσεις από Ορκες και οι επιστήμονες αγωνίζονται να λύσουν το μυστήριο γύρω από τα κίνητρά τους.
Δύο σκάφη έχασαν τμήματα των πηδαλίων τους, τουλάχιστον ένα μέλος πληρώματος τραυματίστηκε και αρκετά ιστιοπλοϊκά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Η τελευταία επίθεση συνέβη το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, στα ανοικτά της Λα Κορούνια, στις βόρειες ακτές της Ισπανίας. Ενα ιστιοπλοϊκό 36 ποδιών έπλεε με κατεύθυνση τη Βρετανία, όταν μία Ορκα εμβόλισε την πρύμνη του τουλάχιστον 15 φορές. Σύμφωνα με τον Πιτ Γκριν, επικεφαλής της εταιρείας Halcyon Yachts, στην οποία ανήκει το σκάφος, ο μηχανισμός κινήσεως υπέστη ζημιές και το ιστιοπλοϊκό ρυμουλκήθηκε σε γειτονικό λιμάνι για επισκευές.
Περίπου την ίδια ώρα, υπήρξαν προειδοποιήσεις για εμφανίσεις φαλαινών σε απόσταση 70 μιλίων, κοντά σε ένα σημείο στο οποίο είχαν γίνει τουλάχιστον δύο επιθέσεις από Ορκες – που είναι γνωστές και ως φάλαινες-δολοφόνοι.
Στις 30 Αυγούστου, ένα σκάφος υπό γαλλική σημεία επικοινώνησε με την ακτοφυλακή δηλώνοντας ότι ”δεχόταν επιθέσεις” από φάλαινες-δολοφόνους. Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα, ένα ισπανικό γιώτ έχασε τμήμα του πηδαλίου του όταν η πρύμνη του χτυπήθηκε από Ορκες.
Οι Ορκες, το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας των δελφινιδών, είναι θηλαστικά υψηλότατης νοημοσύνης. Σύμφωνα με ερευνητές που μελετούν ένα μικρό πληθυσμό τους στα Στενά του Γιβραλτάρ, οι όρκες είναι περίεργες και συνηθίζουν τόσο να ακολουθούν από πολύ κοντά ένα σκάφος, όσο και να έρχονται σε επαφή με τη πρύμνη του, χωρίς, ωστόσο, να επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις.
Οι λιμενικές αρχές της Ισπανίας προειδοποιούν τα σκάφη που πλέουν στην περιοχή ”να κρατούν αποστάσεις”, αλλά οι αναφορές των ναυτικών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι Ορκες φαίνεται ότι ακολουθούν τα σκάφη. Αυτή η συμπεριφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ”εξαιρετικά ασυνήθιστη” και ”ανησυχητική”. Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν σε συμπέρασμα, αλλά μπορεί να είναι ένδειξη ταραχής ενός είδους που απειλείται με εξαφάνιση.
Στις 29 Ιουλίου, ανοικτά του Ακρωτηρίου Τραφάλγκαρ, η Βικτώρια Μόρις ήταν καπετάνιος ενός σκάφους 46 ποδιών, το οποίο περικυκλώθηκε από εννέα Ορκες. Οι φάλαινες εμβόλιζαν τα ύφαλα επί μία ολόκληρη ώρα, με αποτέλεσμα το σκάφος να στριφογυρίζει, η μηχανή του να ακινητοποιηθεί και η πρύμνη να σπάσει, ενώ οι Ορκες επικοινωνούσαν με δυνατά σφυρίγματα.
″Φαινόταν εντελώς ενορχηστρωμένο” δήλωσε η Μόρις. Την ίδια εκείνη εβδομάδα, ένα άλλο σκάφος που έπλεε στην περιοχή, ανέφερε εμβολισμό διάρκειας 50 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε στον ώμο.
Την προηγούμενη νύχτα, το σκάφος ενός ζευγαριού από τη Βρετανία ακινητοποιήθηκε ξαφνικά και στριφογύρισε αρκετές φορές. Το ίδιο βράδυ, ο Νικ Τζάιλς ήταν μόνος του στο σκάφος του που έπλεε με μηχανή, όταν άκουσε έναν φρικτό, δυνατό θόρυβο και είδε το τιμόνι του να γυρίζει ”με απίστευτη δύναμη”. Το σκάφος του στριφογύρισε κι όπως δήλωσε, έμεινε ακυβέρνητο επί 15 λεπτά, ενώ κάτι το έσπρωχνε δυνατά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν οι επιθέσεις γίνονται από ένα κοπάδι φαλαινών, αλλά οι επιστήμονες το θεωρούν πιθανό. Σύμφωνα με τη Δρ. Ρουθ Εστεμπάν, που έχει μελετήσει τις Ορκες του Γιβραλτάρ, είναι μάλλον απίθανο δύο διαφορετικά κοπάδια να επιδεικνύουν την ίδια, ασυνήθιστη συμπεριφορά.
Πηγή: The Guardian.