Σύψας:«Αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχό μας, δεν αποκλείεται να δούμε σκηνές Μπέργκαμο»

POP UP TEAM
/
22 Σεπτεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Την αναγκαιότητα να παραμείνει η κατάσταση με τα κρούσματα ελεγχόμενη επεσήμανε ο Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας για σκηνές Μπέργκαμο σε διαφορετική περίπτωση.

Τον κώδωνα του κινδύνου πως η χώρα μας μπορεί να ζήσει καταστάσεις όμοιες με αυτές της Ιταλίας στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, έκρουσε ο Νίκος Σύψας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε πως «αν η κατάσταση ξεφύγει, δεν αποκλείεται να δούμε εικόνες Μπέργκαμο» και εξήγησε πως:

«Είμαστε πολύ κοντά στο lockdown καθώς η Αττική βρίσκεται στον λεγόμενο πορτοκαλί συναγερμό. Ένα βήμα ακριβώς πριν από το κόκκινο. Το αν θα γίνει κόκκινο είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε να επιδράσουν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 10 Σεπτεμβρίου για να μην φτάσουμε εκεί όμως οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Αν κάθε πολίτης κάνει το σωστό τότε δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα καταστροφικά για την οικονομία μας».

Εν συνεχεία, ο κ. Σύψας σημείωσε πως «αν χρειαστεί να πάμε σε lockdown για να μην επιτρέψουμε στην επιδημία να φύγει μπροστά, εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω γιατί αν την αφήσουμε να φύγει, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο της Ιταλίας ή άλλες εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Οπότε αν έχουμε να κάνουμε κάτι θα το κάνουμε νωρίς πριν ξεφύγει η κατάσταση».

Ακολούθως, ο καθηγητής ανέλυσε και το τι μέτρα θα περιλαμβάνει ένα γενικό lockdown στην Αττική.

«Το lockdown θα περιλαμβάνει κυρίως περιορισμό στις μετακινήσεις. Δηλαδή θα έχουμε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, κλείσιμο της εστίασης και της διασκέδασης, ενδεχομένως κλείσιμο των σχολείων. Θα έχουμε απαγόρευση των μετακινήσεων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, άρα θα μειωθεί πολύ η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μην έχουμε διασπορά ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που είναι το μεγάλο πρόβλημα.

»Το κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλη εστία επιδημίας σε ολόκληρη τη χώρα και γιαυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στην Αττική και στο κέντρο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν εστία διασποράς γιατί υπάρχει συνωστισμός».

Τέλος, ο κ. Σύψας ανέφερε για τα σχολεία πως «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως τα παιδιά θα κρατούν μέτρα απόστασης, οπότε τα χωριστά διαλείμματα, οι μάσκες και η ατομική υγιεινή θα βοηθήσουν την κατάσταση».

 

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved