Η υπερμετάδοση του κορονοϊού μπορεί να αλλάξει την εικόνα της επιδημίας από τη μια μέρα στην άλλη, προειδοποίησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα. Επισήμανε τα δύο πρόσφατα γεγονότα υπερμετάδοσης σε οίκο ευγηρίας και σε ένα εργοστάσιο.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού φαίνεται να έχει ανασταλεί προς το παρόν στη χώρα μας, όμως πρόσθεσε ότι διεθνώς αναμένεται να αυξάνονται τα κρούσματα όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους, κάτι που θα συμβεί και στην Ελλάδα από τα τέλη Οκτωβρίου.
«Να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Aπό τα 460 νέα κρούσματα της Covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή, τα 207 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 115 στην κονσερβοποιία στη Σκύδρα, ενώ ο κορονοϊός στοίχισε τη ζωή σε άλλους 5 συμπολίτες μας το τελευταίο 24ωρο.
Η δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα κατανεμημένη στην Περιφέρεια της Αττικής, με τον αριθμό των ημερήσιων διαγνώσεων να υπερβαίνει τις μισές, με αυξητικές τάσεις, υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι η επιδημία στην Ελλάδα διατηρεί τον αριθμό των διαγνώσεων σε περισσότερα από 300 κρούσματα ημερησίως με ανοδικές τάσεις, ενώ τόνισε ότι η τάση επέκτασης της επιδημίας φαίνεται και στα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, αυξάνοντας την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Από την Πέμπτη οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ έχουν ξεπεράσει τους 80 (85 την Παρασκευή).
Για το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι θα προταθούν από την Επιτροπή, εφόσον κριθεί αναγκαίο, όμως πρόσθεσε ότι «ακόμα είναι πολύ νωρίς γι’ αυτό».
Ερωτηθείς για το ποσοστό των ασυμπτωματικών επί του συνολικού αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται, είπε ότι πρόκειται για μεταβαλλόμενο ποσοστό και για «μια δυναμική κατάσταση που είναι δύσκολο να περιγραφεί διεθνώς».
Οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού κυμαίνονται από 50% έως και 80%, όπως είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι σε ορισμένες δομές στην Ελλάδα το 100% των κρουσμάτων αφορούσε ασυμπτωματικούς.
Εκτίμησε ότι ο κορονοϊός έχει μολύνει συνολικά πάνω από 100.000 ανθρώπους στη χώρα μας. «Μπορεί να είναι και 150.000» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι η συλλογική ανοσία στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Με πληροφορίες από ert