Το ΔΝΤ προτείνει στις κυβερνήσεις να «Φορολογήσουν τους πλούσιους»

POP UP TEAM
/
15 Οκτωβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

«Υιοθετήστε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και σκεφτείτε υψηλότερους φόρους για τους «κατέχοντες» και τις επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία», είναι η σύσταση του Ταμείου, με στόχο τη χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων, όπως η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, σε μια συγκυρία όπου η νέα κρίση πλήττει τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, που ενσωματώνει το Fiscal Monitor, οι κυβερνήσεις ανά την Υφήλιο εφάρμοσαν μέτρα στήριξης που φτάνουν στα 12 τρις δολάρια, τα οποία μπορεί να έσωσαν ζωές, ωστόσο έχουν υψηλό κόστος, που σε συνδυασμό με τις τεράστιες απώλειες φορολογικών εσόδων, σπρώχνουν το παγκόσμιο δημόσιο χρέος στα ιστορικά υψηλά του 100% του ΑΕΠ.

Παρά ταύτα, με εκατομμύρια να παραμένουν άνεργοι, τις μικρές επιχειρήσεις παλεύουν και 90 εκατομμύρια ανθρώπους να οδεύουν στην απόλυτη φτώχεια, είναι αδύνατο για τις κυβερνήσεις να αποσύρουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης, αν και κάποιες χώρες, με στενά δημοσιονομικά περιθώρια, θα πρέπει να κάνουν πολλά με λίγα διαθέσιμα. 

Οι προβλέψεις για την οικονομία 

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την οικονομία φέτος, καθώς οι αναπτυγμένες οικονομίες ανέκαμψαν καλά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, μετά το lockdown. Όμως, τα πρόσφατα μέτρα για τον περιορισμό των νέων εξάρσεων του κορωνοϊού θα έχουν αντίκτυπο στην ανάκαμψη και περιορίζουν τις προσδοκίες για φέτος. 

Για την παγκόσμια οικονομία αναμένει συρρίκνωση 4,4% φέτος (από 5,2% τον Ιούνιο), ενώ για το 2021 περιμένει ανάπτυξη 5,2%. 

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,3% φέτος, πρόβλεψη σημαντικά καλύτερη από το 8% που ανέμενε τον Ιούνιο το Ταμείο. Όμως, τώρα το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 3,1% το 2021, από 4,5% που προέβλεπε τον Ιούνιο. 

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία της ευρωζώνης, η έκθεση αναμένει συρρίκνωση κατά 8,3% φέτος (από 10,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο). Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφοροποιήσεις εντός της ευρωζώνης, αφού για παράδειγμα για τη Γερμανία προβλέπεται συρρίκνωση 6%, ενώ για την Ισπανία 12,8%. Για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,2%, από 6% που προέβλεπε το Ταμείο τον Ιούνιο. 

Τα περίπου 12 δισ. δολάρια δημοσιονομικής στήριξης βοήθησαν να περιοριστεί η ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού και η στήριξη πρέπει να διατηρηθεί, τόνισε η Γκίτα Γκόπιναθ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. 

Ακόμη κι έτσι όμως, ο τερματισμός της χειρότερης οικονομικής κρίσης από το ’30 εξαρτάται από την αντιμετώπιση του ιού, υπογράμμισε. «Ο ιός επανεμφανίζεται και επιβάλλονται τοπικά lockdown. Αν αυτό χειροτερέψει και “χαλάσουν’ οι προοπτικές για θεραπείες και εμβόλια, το χτύπημα στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι σφοδρό και πιθανότατα ενισχυμένο από μια σοβαρή αναταραχή στις αγορές», προειδοποίησε. 

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 6% φέτος, ενώ για το 2021 έχει εκτίμηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, που θεωρητικά θα ισχύουν οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5%). Από το 2022 έως το 2025 το Ταμείο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 1,4%, 1,9%, 1,7% και 1,5%.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, μετά την εκτίναξη στο 205,2% φέτος λόγω της ύφεσης, η οποία σύμφωνα με το Ταμείο θα είναι 9,5%- σταδιακά υποχωρεί στο 165,9% το 2025.

 

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, ΑΠΕ,lifo

Tags :

Μοιράσου το ...