Σαγκάη: Το κτίριο που ‘περπατούσε’ – Σχολείο 85 ετών μετακινήθηκε σε νέα τοποθεσία

POP UP TEAM
/
1 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Όσοι περνούσαν τυχαία πριν από μερικές ημέρες από τη γειτονιά Huangpu της Σαγκάης έμειναν άφωνοι βλέποντας ένα ολόκληρο κτίριο να σηκώνεται όρθιο και να «περπατάει» μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους.

Συγκεκριμένα ένα δημοτικό σχολείο 85 ετών μετακινήθηκε ολόκληρο από το έδαφος και μεταφέρθηκε αυτούσιο σε άλλο σημείο με τον πιο απρόβλεπτο και ασυνήθιστο τρόπο.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μηχανικοί τοποθέτησαν σχεδόν 200 κινητά υποστηρίγματα κάτω από το πενταόροφο κτίριο, σύμφωνα με τον Lan Wuji, επικεφαλής του τεχνικού μέρους του εγχειρήματος.

Τα υποστηρίγματα λειτουργούν σαν «ρομποτικά πόδια». Διαχωρίστηκαν σε δυο ομάδες και με εναλλαγή στην κίνηση «μιμούνταν» το ανθρώπινο βάδισμα. Παράλληλα, επιπλέον σένσορες βοήθησαν ώστε να ελεγχθεί η κίνηση του κτιρίου, αναφέρει ο Lan, η εταιρεία του οποίου, Shanghai Evolution Shift, ανέπτυξε τη συγκεκριμένη τεχνολογία το 2018. «Είναι σα να δίνουμε στο κτίριο πατερίτσες έτσι ώστε να μπορεί να σηκωθεί και στη συνέχεια να περπατήσει», ανέφερε. Ένα timelapse, που γυρίστηκε από την εταιρεία, δείχνει το κτίριο να κινείται «με κόπο», κάνοντας «ένα μικρό βήμα τη φορά».

Walking building in China 784x441

Το όλο εγχείρημα έγινε στο πλαίσιο της μεγάλης κινητοποιήσης που λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό στην Κίνα και έχει σαν στόχο τη διατήρη της αρχιτεκτονική κληρονομιάς της χώρας. Μετά τον θάνατο του Μάο, το 1976, πραγματοποιήθηκαν εκκλήσεις για την προστασία παλιών, ιστορικών κτιρίων, με την κυβέρνηση να θέτει σε ειδικό καθεστώς συγκριμένα κτίρια, πριν ψηφιστεί σχετικός νόμος τη δεκαετία του 1980. Μέσα στα επόμενα χρόνια, κτίρια, γειτονιές, ακόμη και ολόκληρες πόλεις έλαβαν κρατική υποστήριξη για να διατηρήσουν το ύφος τους.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το αμερικανικό CNN, η ασταμάτητη αστικοποίηση συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή για την αρχιτεκτονική κληρονομιά. Η πώληση γης αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τις τοπικές κυβερνήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι κτίρια με αρχιτεκτονική αξία συχνά πωλούνται σε εργολάβους για τους οποίους, η διατήρησή τους, δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Στο Πεκίνο, για παράδειγμα, πάρα πολλές γειτονιές στις οποίες συναντούσε κανείς ιστορικά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια με αυλές καταστράφηκαν ανάμεσα στο 1990 και στο 2010, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα China Daily. Στις αρχές της χιλιετίας, πόλεις όπως η Ναντσίνγκ και το Πεκίνο, μετά από διαμαρτυρίες για την απώλεια ιστορικών γειτονιών, εκπόνησαν εκ νέου σχέδια για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved