Γώγος: Τη Δευτέρα μια πρώτη εικόνα για άνοιγμα – Η νοσηλεία είναι το πρόβλημα

POP UP TEAM
/
18 Νοεμβρίου, 2020

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και για την έξοδο από το lockdown μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. 

Όπως είπε ο κ. Γώγος, είναι νωρίς να μιλήσουμε για άνοιγμα. «Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα. Υπάρχουν θετικά σημεία, καθώς η ταχύτητα ανόδου του ιού έχει σταματήσει να είναι αυτή που ήταν.» 

«Τα χειρότερα για τη διασπορά έχουν περάσει. Το lockdown έχει δράσει. Τα δύσκολα είναι στο θέμα της νοσηλείας. Υπάρχει μεγάλη πίεση. Αυτό θέλει μια βδομάδα μέχρι να έχουμε εικόνα.», τόνισε.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο καθηγητής είπε ότι κάθε πρωί υπάρχει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών από και προς κλίνες Covid.

«Η θετικότητα των τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων, οι σοβαρά πάσχοντες, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Για το πότε θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τη δράση των μέτρων και πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, ο κ. Γώγος είπε ότι «θέλουμε 1-2 βδομάδες για να κλείσει ο κύκλος του ιού και να σταματήσουν οι ασθενείς να έρχονται στα νοσοκομεία συσσωρευμένα». 

«Το σύστημα υπό σοβαρότατη πίεση έχει καταφέρει και υπάρχει μια αξιοπρεπείς νοσηλεία των ασθενών, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που ισχύουν παγκοσμίως.
Το σύστημα άντεξε και υπήρξε επαρκής φροντίδα στους ασθενείς, αλλά είμαστε στο όριο.», επεσήμανε.

Τέλος, για το άνοιγμα και την πιθανότητα νέου lockdown, ο καθηγητής ανέφερε ότι με τις πανδημίες πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε. 

Για το τι θα ανοίξει πρώτο, σημείωσε ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που επιβαρύνουν το σύστημα, οπότε είναι αυτά είναι που θα ανοίξουν πρώτα.

Επίσης, μετά το άνοιγμα θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα.

Πηγή: skai.gr

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved