Πολλοί Έλληνες αναρωτιούνται για το τι πρόκειται να συμβεί, με τα καταστήματα, τα σχολεία και την εστίαση.

Η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, ο αριθμός διασωληνωμένων και τα καθημερινά κρούσματα, δεν αφήνουν περιθώρια για άνοιγμα της αγοράς. Ήδη η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ανοίγματος. Στόχος πλέον είναι να ανοίξουν τα καταστήματα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Μπορεί χθες να άνοιξαν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι. Όμως, το επόμενο βήμα φαίνεται ότι θα καθυστερήσει. Οι ειδικοί, όπως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχουν κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη εβδομάδα. Δηλαδή, πως θα έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, στα νοσοκομεία 681 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι.

Υπόθεση ανοίγματος των καταστημάτων: Τι θα γίνει με καταστήματα, σχολεία και εστίαση.

Προς καθυστέρηση το άνοιγμα σε λιανεμπόριο και σχολεία

Όπως όλα δείχνουν θα πάει πιο πίσω από την 29η Μαρτίου το άνοιγμα των καταστημάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να πάνε ακόμη πιο πίσω το άνοιγμα στα σχολεία και η εστίαση.

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπουν επιπλέον μέτρα χαλάρωσης. Φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση. Να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «όταν το σύστημα υγείας “αγκομαχάει” και επιστρατεύουμε γιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα των καταστημάτων».

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Δύσκολα να ανοίξει το λιανεμπόριο

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία. Αυτό, διότι το άνοιγμά τους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την επιτροπή, όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση και ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Παναγιώτης Σταμπουλίδης: Αποθαρρυντική η εικόνα για άνοιγμα της αγοράς
Στο άνοιγμα των κομμωτηρίων αναφέρθηκε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Μιλώντας στον είπε ότι μελλοντικά οι αγορές από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι μάλλον αποθαρρυντική. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

Λεπτομέρειες για την εστίαση

Η διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση. Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ