Λιανεμπόριο: Πως θα λειτουργήσει η αγορά από αύριο

POP UP TEAM
/
4 Απριλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Πώς θα κάνουν οι καταναλωτές τα ψώνια τους στα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 που ανοίγει το λιανεμπόριο.

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 ανοίγει το λιανεμπόριο, με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το 13032 για να μεταβούν στα εμπορικά καταστήματα και να κάνουν τις αγορές τους.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις για τα ψώνια σε μαγαζιά επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς. Παραμένει, όμως, σε ισχύ η απαγόρευση που αφορά στην αλλαγή Περιφερειακής Ενότητας.

Για παράδειγμα ένας καταναλωτής που μένει στο Ψυχικό μπορεί να πάει να κάνει τα ψώνια του στην Κηφισιά ή στον Πειραιά. Δεν μπορεί, όμως, να μεταβεί στο Ναύπλιο. Οι πολίτες στέλνουν μόνο το ονοματεπώνυμό τους στο 13032. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής από το κατάστημα που πηγαίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι το λιανεμπόριο δεν ανοίγει σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ σε αυτές τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες θα συνεχίσουν να μην μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα τους -κάτι που δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ σε περιοχές όπου το λιανεμπόριο ανοίγει.

Μετά την αποστολή του SMS ο καταναλωτής έχει 3 ώρες προθεσμία να ολοκληρώσει τις αγορές του. Έχει δικαίωμα να στέλνει ένα SMS/ημέρα. Στο λιανεμπόριο οι αγορές γίνονται είτε με click away ή με click in shop – click inside. Δεν επιτρέπονται τα μετρητά αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας.

Για τα καταστήματα ισχύει ο περιορισμός ένας πελάτης ανά 25 τ.μ, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 07.00 το πρωί έως τις 20.30 το βράδυ, από τη Δευτέρα έως το Σάββατο. Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έχει δημοσιευτεί η απόφαση με τα όλα τα νέα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, στις 06.00 το πρωί έως και τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021.

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού.

Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).
Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Μόνο με ραντεβού εξυπηρετούνται οι καταναλωτές στα εμπορικά καταστήματα – Δεν επιτρέπεται αναμονή πάνω από 10 λεπτά έξω από τα μαγαζιά ©

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

emporika katastimata 13032

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν σε καταστήματα για τα ψώνια τους, στέλνοντας SMS στο 13032, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι οι ακόλουθες:

-Συνοικιακά καταστήματα.

-Μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες -αρκεί να μη βρίσκονται μέσα σε εμπορικό κέντρο

-Μεγάλες αλυσίδες με παιχνίδια, ηλεκτρικά είδη, είδη σπιτιού κ.α

-Πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα μαγαζιά (σ.σ. δεν λειτουργούν ως εμπορικά κέντρα).

Λιανεμπόριο – Σε ποιες περιοχές παραμένουν κλειστά τα εμπορικά κέντρα και τα mall

Σύμφωνα με την ΚΥΑ για το λιανεμπόριο, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους. Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

SMS στο 13033 – Πότε το στέλνουμε – Ποιες μετακινήσεις καλύπτει

Με το νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 να μπαίνει στη ζωή μας, δεν αλλάζει ό,τι ξέρουμε για το 13033.

Με εξαίρεση το λιανεμπόριο, το 13033 χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία) και τα φαρμακεία.

Οι κωδικοί μετακίνησης που αποστέλλονται με SMS στο 13033 παραμένουν ως έχουν και είναι οι ακόλουθοι:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.
5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα σε απόσταση 1,5 χλμ. από το σπίτι (εξαιρούνται τα Σαββατοκύριακα για τα οποία δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός).

Διαβάστε περισσότερα στο athensvoice.gr/

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved