4 τρόποι να δώσεις περισσότερο νόημα στην εργασία σου!

©unsplash
POP UP TEAM
/
19 Δεκεμβρίου, 2023

9 στους 10 ανθρώπους σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review ομολογούν ότι θα προτιμούσαν να κερδίζουν λιγότερα αλλά να έχει περισσότερο νόημα η δουλειά τους! Το “νόημα” έχει ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται για την καριέρα κάποιου γιατί αυξάνει σημαντικά την ικανοποίηση και τη δέσμευση στην εργασία. Και το “νόημα” δεν βρίσκεται με απομόνωση, αλλά μέσω της σύνδεσης και της συνεισφοράς.

Το HBR μας λέει επίσης ότι όταν οι άνθρωποι εργάζονται με μια αίσθηση νοήματος είναι γενικά:

Πιο ικανοποιημένοι

Πιο παραγωγικοί

Πιο αφοσιωμένοι

Πιο χαρούμενοι με την αίσθηση της ουσιαστικής συνεισφοράς

Ελπίζουν περισσότερα για το μέλλον

Ποιες είναι οι στρατηγικές που οδηγούν στο να βρείτε το νόημα;

1) Συνδέστε τις καθημερινές σας δουλειές με μια ευρύτερη αίσθηση εξυπηρέτησης

Υπάρχει ένας μύθος με τρεις κτίστες που εργάζονταν όλοι στον ίδιο τοίχο, χτίζοντας έναν καθεδρικό ναό. Κάποιος ρώτησε τους κτίστες: «Τι κάνετε;». Ο πρώτος είπε: «Βάζω τούβλα». Ο δεύτερος κτίστης απάντησε: «Χτίζω έναν τοίχο». Και ο τρίτος απάντησε: «Χτίζω έναν μεγάλο καθεδρικό ναό για τον Θεό». Όλοι είχαν το ίδιο καθήκον, αλλά όλοι είχαν πολύ διαφορετικούς τρόπους να βλέπουν πώς το έκαναν. Ο τρίτος κτίστης είχε ένα πραγματικά ξεκάθαρο όραμα για το πώς οι καθημερινές εργασίες της τοποθέτησης αυτών των τούβλων ταιριάζουν σε έναν ευρύτερο και πιο ουσιαστικό σκοπό.

Το επόμενο task λοιπόν, ας είναι να βρείτε ποια είναι η δική σας προσφορά στη δουλειά και τι θα γινόταν αν εσείς δεν αποτελούσατε κομμάτι της αλυσίδας;.

2) Βάλτε το προσωπικό σας στοιχείο

Η καθηγήτρια Amy Wrzesniewski από το Yale School of Management αποκάλυψε μια πρακτική μεταξύ των πιο ευτυχισμένων και αποτελεσματικών εργαζομένων που ονόμασε «job crafting». Τι σημαίνει αυτό; Οι ενεργές αλλαγές που κάνουν οι εργαζόμενοι οι οποίες στηρίζονται στα ενδιαφέροντα και στις δεξιότητές τους. Αυτό οδηγεί χωρίς κόπο σε δέσμευση, ικανοποίηση από την εργασία, ανθεκτικότητα και ευημερία. Οπότε, σκεφτείτε πώς μπορείτε να φέρετε τη δουλειά σας στα μέτρα σας, προσθέστε στοιχεία από την προσωπικότητά σας ή βάλτε ένα ταλέντο σας μέσα σε αυτή και αυτόματα θα βρείτε περισσότερο νόημα.

3) Επενδύστε σε θετικές σχέσεις

Με ποιον συνεργαζόμαστε είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που κάνουμε και ο ψυχολόγος Martin Seligman, ο ιδρυτής της θετικής ψυχολογίας, έχει γράψει εκτενώς για τη σημασία των σχέσεων στην ευτυχία και την ολοκλήρωση. Ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο οι συνάδελφοι έχουν καλές σχέσεις και υπάρχει σεβασμός για τη δουλειά και την προσωπικότητά τους είναι κίνητρο για να αποδίδουν όλοι καλύτερα στο 8ωρό τους και κυρίως για να νιώθουν ότι αυτό που κάνουν δεν πηγαίνει στράφι. Φροντίστε λοιπόν να επενδύσετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε αυτές τις σχέσεις.

4) Απαντήστε στο «γιατί» σας

Αυτό σημαίνει να θυμάσαι το λόγο για τον οποίο δουλεύεις. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την πολυτέλεια να δουλεύουμε από χόμπι. Το κάνουμε για οικονομικούς λόγους. Ακόμη κι αυτή όμως η απάντηση είναι αρκετή. Είναι σημαντικό, όταν χάνουμε τη διάθεση και την ενέργειά μας να υπεθυμίζουμε στον εαυτό μας γιατί εργαζόμαστε.

Κάνοντας αυτά τα τέσσερα πράγματα, θα είστε σε θέση να φέρετε περισσότερο νόημα στη δουλειά που κάνετε κάθε μέρα και θα είστε πιο χαρούμενοι, πιο παραγωγικοί και θα βιώσετε όλα τα άλλα οφέλη που έρχονται με τη γενικότερη αίσθηση νοήματος στη ζωή μας!

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved