Η έκθεση «Κενό Μνήμης» φιλοξενείται στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ

POP UP TEAM
/
19 Φεβρουαρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Ο μη κερδοσκοπικός διεθνής κοινωνικός φορέας Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού «ΚROMA», εγκαινίασε αυτό το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, την ομαδική έκθεση 18 καλλιτεχνών «Κενό Μνήμης» στον εκθεσιακό χώρο του ΡΟΜΑΝΤΣΟ, το ιστορικό κτήριο του ομώνυμου περιοδικού (οδός Αναξαγόρα 3-5).

«Ως κενό μνήμης ορίζεται η απώλεια μνήμης, προκαλούμενη από διάφορες αιτίες. Έντονο ψυχολογικό σοκ, υπερκατανάλωση ουσιών ή γήρανση μπορούν να προκαλέσουν λήθη, μια λήθη που παρατηρείται έντονα επίσης σε συλλογικό επίπεδο στη σύγχρονη εποχή.

18 καλλιτέχνες εμπνέονται από το φαινόμενο του “blackout” και γίνονται παρατηρητές μίας κοινωνίας η οποία επιβιώνει μέσα από τη λήθη, παροδική ή μόνιμη. Έννοιες και σύμβολα του παρελθόντος διεκδικούν επίμονα χώρο, ως παρωχημένες δηλώσεις, εμμονές, αλλά και μέσο εγκλωβισμού· του Εαυτού, και του Άλλου. Ταυτόχρονα, η απώλεια μνήμης παρουσιάζεται ως ζητούμενο, σε έναν κόσμο όπου το άτομο αδυνατεί να βρει τη θέση του και να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στα συστήματα και τις ιδέες που το καταδυναστεύουν.

Μέσα από αυτή τη διαφορετική καταγραφή ιστορικών γεγονότων, εθνικών αφηγημάτων, και ταξικών διαφορών, οι καλλιτέχνες ανακαλούν βιώματα βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία, καλώντας μας να εξερευνήσουμε τη χρησιμότητα και την λειτουργία τους στο σήμερα, αλλά και την προσωπική σχέση του καθενός μας μαζί τους. Τα υλικά που μετέρχονται, άλλοτε εύθραυστα και φευγαλέα, άλλοτε σκληρά και συμπαγή, εντάσσονται οργανικά σε αυτόν το διάλογο, πάνω στις έννοιες της μνήμης, της ταυτότητας, του παρελθόντος και της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας.»

Επιμέλεια κειμένου: Αγγελίνα Σπανού

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Δημήτρης Αγαθόπουλος, Βασίλης Αλεξάνδρου, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Φανή Αράπη, Φένια Ηλιάδου, Ανδρέας Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Παρδάλης, Παρέσια Πασιπουλαρίδου, Βιβή Περυσινάκη, Νίκος Πρεδάρης, Αθηνά Ρομπιέ, Ανδρέας Σιτορέγκο, Κωνσταντίνος Τσιούτας, Χρύσα Σκορδάκη, Ιωάννα Τζάμπα, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Φώτης Ραφτόπουλος, Χάρης Χιλίτσης

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved