Η έκθεση διοργανώνεται από τη σχολή Frances Rich School of Fine and Performing Arts στο πλαίσιο του Arts Festival 2024, σε συνεργασία και με την υποστήριξη των προγραμμάτων Ιστορίας Τέχνης (Art History), Γραφιστικής (Graphic Design), Εικαστικών Τεχνών (Visual Arts) και Χορού (Dance Area) της Σχολής καθώς και της Συλλογής Τέχνης του Deree – The American College of Greece.
Η έκθεση «And All Our World Is Dew», σε επιμέλεια Eύας Βασλαματζή, έχει ως αφετηρία έργα της συλλογής του ACG στα οποία αποτυπώνεται το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για τις φυσικές επιστήμες και τις μαθηματικές θεωρίες, τη συστηματική παρατήρηση των φυσικών φαινομένων και τις νέες τεχνολογίες. Η μεταφυσική διάσταση της γεωμετρίας, των μαθηματικών, της κβαντικής φυσικής και της αστροφυσικής αποδίδονται στις δύο διαστάσεις με αφαιρετικές φόρμες, με συμμετρικά και έκκεντρα συστήματα, διαγράμματα, σχέδια, χειρονομίες καθώς και με τη χρήση φωτογραφικών και φωτοτυπικών μηχανών, μοτέρ, dimmer, led και άλλων ηλεκτρικών εξαρτημάτων. Καθώς τα περισσότερα έργα της συλλογής τοποθετούνται χρονικά ανάμεσα στις δεκαετίες ’50 και ’70, λειτουργούν και ως μάρτυρες της μετάβασης από τη γεωμετρική αφαίρεση και την κινητική τέχνη στην υπολογιστική ευφυΐα, δημιουργώντας μια σειρά αντιθέσεων που αποκρυσταλλώνονται στις χειροποίητες ηλεκτρονικές μάσκες-έργα του Gérard Haas, περνώντας από την ηλεκτροστατική εκτύπωση του Edward Meeneley και την κινητική μακέτα του σύμπαντος της Liliane Lijn.
Σε μια κοινή τροχιά κινούνται και τα υπόλοιπα έργα που παράχθηκαν για την έκθεση ή επιλέχθηκαν εκτός συλλογής, δύο από τα οποία συνομιλούν με τα έργα που περιλαμβάνoνται σε αυτή ως συν-επιμελητικές συνεργασίες: Η Ναταλία Μαντά ανασύρει από τη συλλογή την παλιά τεχνολογία των εργαλείων των καλλιτεχνών Μιχάλη Λεκάκη και Frances Rich για να επεξεργαστεί την αρχετυπική τους δύναμη μέσα από ένα έργο-display που θυμίζει ψευδο-αυτοτροφοδοτούμενο παλμογραφικό σύστημα, ενώ οι HYPERCOMF κάνουν μια στοχευμένη επιλογή των σαμανικών μασκών του Haas που συνομιλεί με τις απρόσωπες μηχανές του πλεκτού έργου τους, φτιαγμένο σε αργαλειό Ζακάρ, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση για τις πρώτες προγραμματιζόμενες μηχανές και, κατά προέκταση, τον σύγχρονο υπολογιστή.
Ένα πανανθρώπινο αρχείο οικογενειακών φωτογραφιών αναδύεται παραμορφωμένο μέσα από την αναζήτηση παιδικών αναμνήσεων της Μαρίας Μαυροπούλου, ενώ, στην περίπτωση του John Smith, μια εσκεμμένα λανθασμένη οδηγία που δίνεται σε ένα αυτόματο πρόγραμμα μετάφρασης αναδεικνύει την ντανταϊστική διάσταση της τεχνολογίας. Οι εικόνες που προκύπτουν από το αμάλγαμα εξωσκελετών εντόμων και ρομποτικών προσθετικών στο έργο του Μάριου Σταμάτη συνδιαλέγονται με τις άμορφες υβριδικές ύλες του Emre Hüner, προσμίξεις οργανικών και βιομηχανικών στοιχείων. Οι εικόνες από πύλες που φαντάζουν σαν μαύρες τρύπες και δημιουργήθηκαν με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν υλική υπόσταση στο έργο της Αφροδίτης Ψαρρά, θυμίζοντας το πέρασμα από το άυλο στο υλικό στο ζωγραφικό έργο του Μίλτου Μανέτα που απεικονίζει την post-internet εποχή, ενώ η Γεωργία Καρύδη μάς μεταφέρει σε μια άχρονη συνθήκη, λίγο πριν ή λίγο μετά το τέλος του κόσμου. Η έπαρση των μηχανών απέναντι στον άνθρωπο και τη φύση, καθώς και η αδυναμία των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης να τοποθετηθούν σχετικά με πολιτικά ζητήματα απασχολούν αντίστοιχα τις Vaggi Sekifu και Elen Demiryan, φοιτήτριες του ACG που συμμετέχουν στην έκθεση.
Η έκθεση δανείζεται τον χώρο των προθηκών της βιβλιοθήκης για να αναδείξει αρχειακό υλικό από τη συλλογή του Κολλεγίου, καθώς και νέα έργα, όπως κείμενα από τα βιβλία του Georges Perec ή προσχέδια από τη συνεργασία του κεραμίστα Πάνου Βαλσαμάκη με τον ΟΤΕ τη δεκαετία του ’60 για τη διακόσμηση της πρόσοψης του κεντρικού κτιρίου του οργανισμού στην Αθήνα, ένα ιδιαίτερο παράδειγμα εφαρμογής μίας από αρχαιότερες τέχνες για την απεικόνιση του άυλου της τηλεπικοινωνίας.
Όπως προδίδει και ο τίτλος της, δάνειο από μια σημείωση του Λεκάκη, η έκθεση αναδεικνύει την επιστημονική και ποιητική διάσταση της παρατήρησης του περιβάλλοντος από τους καλλιτέχνες. Με μόνο δεδομένο τη συνεχή αλλαγή σύστασης του φυσικού και ψηφιακού κόσμου, τα έργα αντανακλούν την παράδοξη υφή τους που, όπως το φυσικό φαινόμενο του δρόσου, ενέχει και κάτι το αλλόκοσμο.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Δημήτρης Αντωνίτσης, Πάνος Βαλσαμάκης, Γεωργία Καρύδη, Παναγιώτης Λιναρδάκης, Μίλτος Μανέτας, Ναταλία Μαντά x Μιχάλης Λεκάκης & Frances Rich, Μαρία Μαυροπούλου, Γιάννης Μπουτέας, Λένα Πλάτωνος, Μάριος Σταμάτης, Αφροδίτη Ψαρρά, Irene Baimas-Kiamos, Katharine T. Carter, Elen Demiryan, Etios, Jean Follett, HYPERCOMF x Gérard Haas, Jimmy Hencan, Hans Hinterreiter, Gerald Horn, Emre Hüner, Liliane Lijn, Donald Mavros, Edward Meneeley, Eva Ohlow, Georges Perec, Vaggi Sekifu, John Smith
Performances: Μάριος Σταμάτης, Γεωργία Καρύδη
Υπεύθυνη Συλλογής Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος: Ιωάννα Παπαπαύλου
Εγκαίνια: 23 Μαΐου 2024, 18:00-22:00
Διεύθυνση: Γκαλερί Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή
Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 15:00-19:00, Σάββατο, 12:00-16:00
Performance Μάριου Σταμάτη: Στα εγκαίνια, 20:00
Performance Γεωργίας Καρύδη: Τετάρτη 12 Ιουνίου, 20:00
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.