«Σπονδές στη θάλασσα»: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στη γκαλερί Καψιώτη

Παύλος Σάμιος 30×40
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣ
/
20 Μαΐου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» που διοργανώνει ο δήμος Πειραιά, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, από τις 6 έως τις 10 μ.μ., εγκαινιάζεται στην γκαλερί Καψιώτη η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο, «Σπονδές στη θάλασσα».

Η έκθεση θεσμός πραγματοποιείται για δέκατη συνεχή χρονιά και θα εγκαινιαστεί από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Την επιμέλεια της έκθεσης αναλαμβάνει η Σοφία Καψιώτη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Καψιώτη.

Ειρήνη Ήλιοπουλου 50×35

Η αγάπη για την πολυύμνητη θάλασσα είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Ελλήνων, ταυτισμένη με την ιστορία τους. Με τον όρο σπονδή εννοείται είδος θυσίας στα συμφραζόμενα της αρχαιοελληνικής θρησκείας και της λατρείας των Εθνικών. Από τους προϊστορικούς χρόνους αποτελούσε μία από τις συνηθέστερες τελετουργίες. Η σπονδή, η προσφορά, η απόδοση τιμής, ακολουθείται από την επίκληση σε κάποια θεότητα.

Είναι από μόνη της μια ύψιστη λατρευτική πράξη, με την οποία προσφέρουμε το πιο καθαρό και αληθινό κομμάτι της ψυχής μας, σπένδοντας τον σεβασμό μας στην επικοινωνία με το Θείο. Είναι Ιερός δεσμός πού ενώνει τούς ανθρώπους με κάθε ανώτερη δύναμη.

Παύλος Σάμιος 30×40

Οι τριάντα οκτώ καταξιωμένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση αντιμετωπίζουν την θάλασσα σαν μία «θεότητα», σαν κάτι ιερό και καταθέτουν ο κάθε ένας τη δική του «προσφορά» τη δική του «σπονδή» στην απέραντο γαλάζιο σαν τους Ατρείδες που έκαναν τις θυσίες τους στην παραλία όπως μας αφηγείται ο Όμηρος.

Πάνω από 50 έργα τέχνης συνθέτουν μια εικαστική αφήγηση με πρωταγωνίστρια τη θάλασσα και διηγούνται το κάθε ένα τη δική του συναρπαστική ιστορία.

Σκηνές από στιγμές στην ακρογιαλιά, καράβια έτοιμα για το ταξίδι, ο μυστηριώδης βυθός, παιχνίδια στα γαλάζια νερά, γραφικά εκκλησάκια που ατενίζουν την ομορφιά της θάλασσας ψηλά από το βράχο, ζευγάρια που απολαμβάνουν την ομορφιά της νύχτας που πέφτει, απεικονίζονται στους καμβάδες και παίρνουν σχήμα σε έργα γλυπτικής για να προσφέρουν τέρψη στο βλέμμα, στην ψυχή και στο νου του θεατή της έκθεσης, αλλά και για να ξυπνήσουν μνήμες.

Μανώλης Χάρος 54×44

Έργα τέχνης που εκπροσωπούν όλα τα ρεύματα της εικαστικής δημιουργίας, από τον ρεαλισμό και τον υπερρεαλισμό έως την αφαίρεση, τον εξπρεσιονισμό και τον ιμπρεσιονισμό, προσκαλούν το θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής τέχνης και τον προκαλούν να νιώσει με όλες τις αισθήσεις του το μεγαλείο και τη μαγεία της θάλασσας.

Χρύσα Βέργη 140×140

Στην έκθεση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ζωγράφοι:

Δάφνη Άγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Σωτήρης Ανδριανός, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Όλγα Βερυκάκη, Κωστής Γεωργίου, Τάσος Δήμος, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Σοφία Καλογεροπούλου, Ράνια Καπελιάρη, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δέσποινα Κουβάτσου, Μαρία Κτιστοπούλου, Έλενα Κυρκιλή, Μιχάλης Μαδένης, Μιχάλης Μανουσάκης, Ραφαήλ Μπάικας, Δημήτρης Μυταράς, Χρήστος Παλλαντζάς, Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Ρήνας, Σιλβάνα Σαμαρτζίδου, Παύλος Σάμιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Σωτήρης Σόρογκας, Κώστας Σπυριούνης, Κωνσταντίνος Τόλης, Μαρία Φιλοπούλου, Μανώλης Χάρος.

Και οι γλύπτες:

Στέλιος Γαβαλάς, Νίκος Καλαφάτης, Πόλυ Κάνιστρα, Αντώνης Καστρινάκης, Διονύσης Ματαράγκας, Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης.

Το έργο της πρόσκλησης φιλοτέχνησε ο Κωστής Γεωργίου.

Οι διοργανωτές της έκθεσης «Σπονδές στη θάλασσα» με χαρά χαιρετίζουν τη μεγάλη γιορτή της ελληνικής ναυτιλίας, την έκθεση «Ποσειδώνια» που θα πραγματοποιηθεί στο Metropolitan Expo Centre της Αθήνας, από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου.

Τάσος Δήμος 40×40

Info:

Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου -15 Ιουνίου 2024
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, ώρα 18.00-22.00 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00
Γκαλερί Καψιώτη
Διεύθυνση: Αλκιβιάδου 153 & Σωτήρος, Πειραιάς – Η γκαλερί απέχει 100 μέτρα από το μετρό Πειραιά, σταθμός «Δημοτικό Θέατρο»
Τηλέφωνο: 210 4129257
Κιν.: 6946582977
www.gallerykapsioti.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved