Ο Bruce Lee μπορεί να πέθανε από υπερβολική κατανάλωση νερού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Wikimedia Commons / Marty Anderson
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
23 Νοεμβρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Οι ερευνητές πρότειναν ότι το οίδημα του εγκεφάλου που είχε αναφερθεί αρχικά, προκλήθηκε από την «αδυναμία του νεφρού του να εκκρίνει υπερβολικό νερό».

Ο θρυλικός ηθοποιός πολεμικών τεχνών και γνωστός για την ατάκα, «Να είσαι νερό», μπορεί τελικά να πέθανε από την υπερβολική κατανάλωσή του. Ο Bruce Lee, πρωταγωνιστής σε ταινίες όπως το The Way of the Dragon ή το Fist of Fury, πέθανε ξαφνικά στις 20 Ιουλίου 1973, σε ηλικία 32 ετών στο Χονγκ Κονγκ. Εκείνη την εποχή, ο θάνατός του κρίθηκε ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού οιδήματος ή διόγκωσης του εγκεφάλου. Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, μια νέα μελέτη προτείνει ότι ο θάνατος του Lee προκλήθηκε από την «αδυναμία του νεφρού του να εκκρίνει υπερβολικό νερό».

Η έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα ειδικών νεφρολόγων από την Ισπανία, δημοσιεύτηκε στην έκδοση Δεκεμβρίου 2022 του Clinical Kidney Journal. «Μέχρι τώρα, η αιτία θανάτου του Bruce Lee είναι άγνωστη, αν και έχουν διατυπωθεί πολλές υποθέσεις, από τη δολοφονία από κινέζους γκάνγκστερ μέχρι την πιο πρόσφατη πρόταση το 2018 ότι πέθανε από θερμοπληξία», διαβάζουμε στο επιστημονικό έντυπο, πριν αναφέρει ότι ενώ ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 3 κιλά, ο εγκέφαλος του Lee ήταν πιο κοντά στα 3,5 κιλά τη στιγμή του θανάτου του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Lee είχε «πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για υπονατριαιμία», μία εξαιρετικά χαμηλή συγκέντρωση νατρίου στο αίμα ενός ατόμου.

Η κατάσταση μπορεί να έχει επιδεινωθεί από τη «χρόνια πρόσληψη υγρών», τη χρήση μαριχουάνας (η οποία αυξάνει τη δίψα), την κατανάλωση αλκοόλ, τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το τεκμηριωμένο ιστορικό τραυματισμών οργάνων.

«Συμπερασματικά, υποθέτουμε ότι ο Bruce Lee πέθανε από μια συγκεκριμένη μορφή νεφρικής δυσλειτουργίας: την αδυναμία να εκκρίνει αρκετό νερό για να διατηρήσει την ομοιόσταση του νερού, η οποία είναι κυρίως μια σωληνοειδής λειτουργία», αναφέρει η μελέτη. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, εγκεφαλικό οίδημα και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες, εάν η υπερβολική πρόσληψη νερού δεν συνδυάζεται με την απέκκριση νερού στα ούρα, η οποία είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα του θανάτου του Lee».

«Δεδομένου ότι η υπονατριαιμία είναι συχνή, όπως διαπιστώνεται σε έως και 40% των νοσηλευόμενων ατόμων και μπορεί να προκαλέσει θάνατο λόγω υπερβολικής κατάποσης νερού ακόμη και σε νεαρά υγιή άτομα», συνεχίζουν οι ερευνητές, «υπάρχει ανάγκη για ευρύτερη διάδοση του γεγονότος ότι η υπερβολική πρόσληψη νερού μπορεί να σκοτώσει».

http://www.youtube.com/watch?v=HVSVuz-wdz4

Tags :

Μοιράσου το ...

Δείτε ακόμα ...

Nothing found!

It looks like nothing was found here!

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved