Oscars 2023. Τα highlights από τους φετινούς υποψήφιους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
3 Φεβρουαρίου, 2023

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε τους υποψήφιους για τα 95α Βραβεία Όσκαρ και μαζί με τις εκπλήξεις ήρθε και η απογοήτευση για κάποιους ηθοποιούς, αλλά και σκηνοθέτες. Άνθρωποι όπως η Viola Davis και η Danielle Deadwyler απορρίφθηκαν για την κατηγορία καλύτερης ηθοποιού, ενώ ο James Cameron δεν προτάθηκε για την πρωτοποριακή σκηνοθεσία του στο Avatar: The Way of Water. Το Top Gun: Maverick αποθεώθηκε, ίσως περισσότερο από το αναμενόμενο και η Marvel έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα ερμηνείας χάρη στα απίστευτα ταλέντα της μίας και μοναδικής Angela Bassett, για το Black Panther: Wakanda Forever.

Το Everything Everywhere All At Once είναι πρώτο με 11 υποψηφιότητες – κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για όσους το έχουν δει, ενώ κάποια ταλέντα αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά από την Ακαδημία φέτος, συμπεριλαμβανομένων της Rihanna, του Brian Tyree Henry και της Ana de Armas. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου.

 

Η Angela Bassett είναι η πρώτη υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός της Marvel

22angela bassett1 videoSixteenByNine3000

Η ερμηνεία της Angela Bassett ως Queen Ramonda στο Black Panther: Wakanda Forever ήταν καθηλωτική και οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας συμφωνούν. Η Bassett κέρδισε υποψηφιότητα για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου και είναι η πρώτη φορά που η Marvel κερδίζει τέτοια αναγνώριση μετά από 15 χρόνια και 30 ταινίες. Αυτή είναι η πρώτη υποψηφιότητα της Angela Bassett από το 1993, όταν ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της στο What’s Love Got to Do with It.

Το Everything Everywhere All At Once προηγείται με 11 υποψηφιότητες

Everything Everywhere

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου που το Everything Everywhere All At Once κέρδισε περισσότερες υποψηφιότητες από οποιαδήποτε άλλη ταινία φέτος. Στα Όσκαρ θα διαγωνιστεί στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, μοντάζ, καλύτερης ενδυματολογίας, καλύτερης μουσικής, καλύτερου τραγουδιού και στις κατηγορίες Β’ ανδρικού ρόλου για τον Ke Huy Quan, Β’ γυναικείου ρόλου τόσο για την Jamie Lee Curtis όσο και για την Stephanie Hsu και καλύτερης ηθοποιού για τη Michelle Yeoh.

Το Top Gun: Maverick συνεχίζει να πετάει στα ουράνια

top gun maverick trailer nou data lansare film tom cruise

Έχοντας ήδη κερδίσει την πρώτη θέση ως η κορυφαία ταινία του 2022 από πολλά περιοδικά και sites, η επιστροφή του Tom Cruise στους αιθέρες είναι κάτι παραπάνω από φαβορί για τα φετινά βραβεία Όσκαρ. Συνολικά, το σίκουελ του Top Gun το οποίο κατάφερε το σχεδόν αδιανόητο να νικήσει τον προκάτοχό του, σημείωσε έξι υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού (για το Hold My Hand της Lady Gaga), καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, καλύτερου ήχου, καλύτερου μοντάζ ταινίας και καλύτερων οπτικών εφέ.

 

Η Rihanna είναι υποψήφια για Όσκαρ

Rihanna

Η Rihanna έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για τη δουλειά της στο Black Panther: Wakanda Forever με το τραγούδι «Lift Me Up». Αντιμετωπίζει το «Applause» της Diane Warren για την ταινία Tell It Like a Woman, το «Hold My Hand» της Lady Gaga για το Top Gun: Maverick, τους NTR και Ram Charan στο κομμάτι «Naatu Naatu» για το RRR και τους Son Lux, Mitski και David Byrne στο «This Is a life» για την ταινία Everything Everywhere All at Once. Η Rihanna μπορεί να μην κέρδισε στις Χρυσές Σφαίρες, αλλά το τραγούδι σηματοδότησε την επιστροφή της στη μουσική και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ είναι ότι καλύτερο.

 

Υποψήφιος για Όσκαρ o Brian Tyree Henry

Brian Tyree Henry

Ο Brian Tyree Henry από την σειρά Atlanta είναι υποψήφιος για το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου με την Jennifer Lawrence δίπλα του στην ταινία Causeway. Το Causeway μιλάει για μια αμερικανίδα βετεράνο του Αφγανιστάν που μετά από έναν τραυματισμό αναγκάζεται να επιστρέψει στο σπίτι της. Εκεί, ξεκινάει μια απρόσμενη φιλία με τον χαρακτήρα του Henry και η σχέση που ανθίζει μεταξύ τους είναι το βασικό θέμα της ταινίας. Ο Brian Tyree Henry θα αντιμετωπίσει τον Brendan Gleeson και τον Barry Keoghan για το The Banshees of Inisherin, τον Judd Hirsch για το Fabelmans και τον Ke Huy Quan για το Everything Everywhere All at Once.

 

Ο James Cameron έμεινε εκτός υποψηφιότητας

avatar 2 way of the water trailer 110222 3 7fcc8ab436204e46ab9ab7bb007b5fbe

Το Avatar: The Way of Water μπορεί να ξεπέρασε εύκολα το όριο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισπράξεις, αλλά η Ακαδημία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται καθόλου, αφήνοντας James Cameron εκτός κατηγορίας καλύτερου sκηνοθέτη. Η ίδια η ταινία δεν απορρίφθηκε εντελώς, καθώς έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας και καλύτερης παραγωγής, ήχου και οπτικών εφέ.

 

Η Ana de Armas υποψήφια για το Blonde ως Marilyn Monroe

oaHZXe2RVJmgWH7uMsgT6G

Όπως και αν αισθάνεστε για την βιογραφική ταινία της Marilyn Monroe, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ana de Armas ήταν στα καλύτερά της στο ρόλο της Monroe. Η ταινία μπορεί να απορρίφθηκε από τους κριτικούς λόγω της εκμεταλλευτικής της φύσης και υπάρχουν κάποιες σκηνές που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις παρακολουθήσεις, αλλά η ηθοποιός τα έκανε όλα τέλεια και ήταν απόλαυση να τη βλέπεις να ζωντανεύει ως Marilyn Monroe. Με αυτήν την υποψηφιότητά είναι η πρώτη Κουβανή ηθοποιός που προτάθηκε στην κατηγορία καλύτερης ηθοποιού και τώρα είναι η πέμπτη Λατίνα που είναι υποψήφια για το βραβείο.

 

Η Viola Davis αγνοήθηκε για το Woman King, απογοητεύοντας πολλούς

thewomanking tr1

Ενώ οι σινεφίλ πανηγυρίζουν τις υποψηφιότητες των αγαπημένων τους ηθοποιών, πολλοί σχολίασαν την απουσία του The Woman King με πρωταγωνίστρια τη Viola Davis που αγνοήθηκε από την Ακαδημία. Η ταινία δεν κατάφερε να διεκδικήσει το βραβείο για την καλύτερη ηθοποιό ακόμα και μετά την υποψηφιότητα για Χρυσές Σφαίρες. Η σκηνοθέτιδα Gina Prince-Bythewood έμεινε επίσης εκτός λίστας. Οι fans της ταινίας όρμηξαν αμέσως στο twitter για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους.

«Όταν το THE WOMAN KING βγει σε streaming, πολλοί θα μπερδευτούν για ποιο λόγο αποκλείστηκε από τα Όσκαρ. Είναι μια χαμένη ευκαιρία», έγραψε στο Twitter ο Sean Fennessey, με αρκετούς να συμφωνούν.

«Αν η Kathryn Bigelow σκηνοθετούσε το Woman King, θα είχε την προσοχή που της άξιζε. Ξέρετε πολύ καλά ότι η Gina θα έπρεπε να είχε προταθεί. Woman King, ιστορικό επικό δράμα με σκηνές μάχης; Αυτά αγαπούν τα Όσκαρ, εκτός κι αν είσαι μαύρη γυναίκα υποθέτω». Άλλες ταινίες όπως το Till ή το NOPE του Jordan Peele αγνοήθηκαν επίσης, χωρίς όμως να προκαλούν παρόμοιες αντιδράσεις.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved