Ο Tom Hanks θέλει να προστατεύσει την περσόνα του από την τεχνολογία AI

Wikimedia Commons / Dick Thomas Johnson
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
18 Μαΐου, 2023
/

Μοιράσου το ...

«Ο καθένας μπορεί πλέον να αναδημιουργήσει τον εαυτό του σε όποια ηλικία κι αν θέλει, μέσω τεχνητής νοημοσύνης ή τεχνολογίας deepfake».

Ο Tom Hanks δεν είναι ενάντια στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των deepfakes, αλλά εξακολουθεί να θέλει να προστατεύσει την εικόνα του, καθώς η τεχνολογία μαζί με μια βιομηχανία που διψάει για χρήματα, γίνεται ολοένα πιο έξυπνη. Ο αμερικανός σταρ συζήτησε την σημερινή κατάσταση των ψηφιακών μέσων ως καλεσμένος στο The Adam Buxton Podcast. Εκεί αποκάλυψε ότι «γίνονται συζητήσεις σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους μαζί με τα νομικά τους τμήματα, προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε να προστατευθούν τα πρόσωπα και οι φωνές των ηθοποιών και των τραγουδιστών ως πνευματική τους ιδιοκτησία».

Τον Ιανουάριο, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Tom Hanks και ο Robin Wright θα εμφανισθούν σε νεότερες εκδοχές των εαυτών τους με την χρήση τεχνολογίας de-ageing στην κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας «Here» του Robert Zemeckis βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα που ακολουθεί τους ένοικους ενός μικρού δωματίου κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Το ενδιαφέρον του Zemeckis για την τεχνητή νοημοσύνη δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη, καθώς ο καινοτόμος σκηνοθέτης πρωτοστάτησε στην χρήση motion capture τεχνολογίας στην ταινία Polar Express του 2004 με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks. «Η πρώτη φορά που κάναμε μια ταινία που είχε έναν τεράστιο όγκο από τα δικά μας δεδομένα κλειδωμένα σε έναν υπολογιστή – κυριολεκτικά τα πρόσωπα κα οι φωνές μας – ήταν μια ταινία που ονομάζεται The Polar Express», είπε ο Tom Hanks. 

Φυσικά, πολλά έχουν αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η τεχνολογία τώρα δεν προσφέρει μόνο καινοτομίες στον χώρο του animation. Μας επιτρέπει να αλλάξουμε την εμφάνιση των πραγματικών ανθρώπων, ακόμη και να κάνουμε copy – paste έναν νεκρό σε μια ολοκαίνουργια ταινία. Σύμφωνα με τον Tom Hanks, «θα μπορούσα να γυρίσω μια σειρά από δεκάδες ταινίες στις οποίες θα πρωταγωνιστούσα και στις οποίες θα ήμουν 32 ετών. Ο καθένας μπορεί πλέον να αναδημιουργήσει τον εαυτό του σε όποια ηλικία κι αν θέλει μέσω τεχνητής νοημοσύνης ή τεχνολογίας deepfake».

«Θα μπορούσε να με χτυπήσει ένα λεωφορείο αύριο και να τελειώσουν όλα εκεί, αλλά οι ερμηνείες μου μπορούν να συνεχιστούν και, εκτός από το γεγονός ότι θα έχουν γίνει με τεχνητή νοημοσύνη ή deepfake, δεν θα υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι δεν είμαι εγώ», συνέχισε ο ηθοποιός. «Και αυτό είναι σίγουρα μια καλλιτεχνική πρόκληση, αλλά επίσης έχει και τα νομικά του προβλήματα».

Η παρουσία βετεράνων ηθοποιών σε νέες ταινίες είναι τώρα πια τεχνικά δυνατή. Αφού ο Bruce Willis αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την υποκριτική πέρυσι λόγω της διάγνωσης αφασίας, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε ένα αντίγραφό του για να το χρησιμοποιήσει σε διαφήμιση. Πολλοί πιστεύουν ότι τα ψηφιακά μέσα δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναδημιουργήσουν την ανθρώπινη φύση ενός επαγγελματία, ζωντανού ηθοποιού. «Χωρίς αμφιβολία, οι άνθρωποι θα μπορούν να καταλάβουν την διαφορά», είπε ο Tom Hanks. «Αλλά το ερώτημα είναι, θα τους νοιάζει;»

http://www.youtube.com/watch?v=Cht63QybtiA

 

Tags :

Μοιράσου το ...