Ο Christopher Nolan για την κάλυψη της ΑΙ από τα ΜΜΕ: «Ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι έχουμε κρίση»

Wikimedia Commons / HellaCinema
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
22 Ιουνίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Ο Christopher Nolan, με την νέα του ταινία, Oppenheimer να κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από χθες, μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αντίκτυπο που έχει προκαλέσει. Το ζήτημα της ΑΙ, όπως δηλώνει, ήταν προβλέψιμο εδώ και χρόνια, αλλά κέρδισε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης μόλις πρόσφατα, ιδιαίτερα τώρα που έχει αρχίσει να μπαίνει στα χωράφια τους.

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, όσον αφορά στα οπλικά συστήματα και τα προβλήματα που θα δημιουργούσε, ήταν ξεκάθαρη εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Nolan. «Λίγοι δημοσιογράφοι μπήκαν στον κόπο να γράψουν γι’ αυτό. Τώρα που υπάρχει ένα chatbot που μπορεί να γράψει ένα άρθρο σε μια τοπική εφημερίδα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ξαφνικά έχουμε κρίση».

Όπως δήλωσε στο περιοδικό Wired: «Εάν υποστηρίζουμε την άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι παντοδύναμη, υποστηρίζουμε την άποψη ότι μπορεί να απαλλάξει τους ανθρώπους από την ευθύνη των πράξεών τους – στρατιωτικά, κοινωνικοοικονομικά ή οπουδήποτε αλλού».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της AI», συνέχισε ο Nolan, «είναι ότι της αποδίδουμε αυτά τα θεϊκά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου διώχνουμε τις ευθύνες μας. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, υπάρχει η τάση των ανθρώπων να δημιουργούν ψεύτικα είδωλα και να τα διαμορφώνουν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν».

Παρά τις ανησυχίες του, ο Nolan βλέπει τις δυνατότητες της AI, αρκεί να την αντιμετωπίσουμε ως εργαλείο και τίποτα περισσότερο. «Αισθάνομαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για εμάς. Είμαι αισιόδοξος για αυτό», επιβεβαίωσε. «Το άτομο που την χρησιμοποιεί, πρέπει να έχει και την ευθύνη για τη χρήση αυτού του εργαλείου. Αν αποδώσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ιδιότητες, όπως κάνουμε με τις εταιρείες σε νομικό επίπεδο, τότε ναι, θα έχουμε τεράστια προβλήματα».

Οι απόψεις του Nolan έρχονται σε μια εποχή που το αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας γίνεται όλο και πιο εμφανές. Όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του στάση σχετικά με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις ταινίες του, ο Christopher Nolan περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν «παλιομοδίτικο αναλογικό σκηνοθέτη».

Προτιμά να χρησιμοποιεί την τεχνολογία σαν εργαλείο, μόνο όταν ταιριάζει καλύτερα στη δουλειά του. «Αν πρέπει να γυρίσουμε μια επικίνδυνη σκηνή, θα μπορούσα να την κάνω με πολύ πιο ορατά σχοινιά και καλώδια και στη συνέχεια απλά θα τα εξαφάνιζα. Τέτοια πράγματα».

http://www.youtube.com/watch?v=uYPbbksJxIg

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved