Grammys 2024: Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την 66η τελετή των Oscars της μουσικής

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
5 Φεβρουαρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη έκπληξη πραγματοποιήθηκαν τα φετινά Grammys από την Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Ο αγαπημένος κωμικός Trevor Noah υποδέχτηκε τους διάσημους αστέρες στο κόκκινο χαλί της Crypto.com Arena του Λος Άντζελες, για να ξεκινήσει η 66η τελετή των μουσικών Βραβείων.

Οι πρωταγωνιστές ήταν γνωστοί. Με τις περισσότερες υποψηφιότητες ήταν η Beyoncé (9 υποψηφιότητες), Κέντρικ Λαμάρ (8 υποψηφιότητες), Αντέλ (7 υποψηφιότητες) και Μπράντι Καρλάιλ (7 υποψηφιότητες). Μαζί τους στην κούρσα για το «χρυσό γραμμόφωνο» εφάμιλλο των Όσκαρ, ο Χάρι Στάιλς, η Τέιλορ Σουίφτ, ο Στιβ Λέισι, οι Coldplay, η Λίζο κ.ά.  Κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά performances από κορυφαίους εκπροσώπους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως οι Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, Σαμ Σμιθ, Λουκ Κομπς, Bad Bunny κ.ά.

Η Taylor Swift κέρδισε το βραβείο «Άλμπουμ της χρονιάς» και το 4 συνολικά Grammy της για το Midnights. Το γεγονός ότι η Beyoncé εχει κερδίσει συνολικά 32 βραβεία σπάζοντας κάθε ρεκόρ, δεν έχει κερδίσει ποτέ το Grammy για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, γεγονός που επισήμανε ο σύζυγός της Jay-Z. Ο Jay-Z ανέβηκε στη σκηνή έχοντας στο πλευρό του την κόρη του και αφού ευχαρίστησε τον θεσμό για την τιμή και το βραβείο, δεν δίστασε να εκφράσει το παράπονο και την πικρία του για τη σύζυγό του, που όλα αυτά χρόνια δεν έχει κερδίσει ποτέ το άλμπουμ της χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση αυτή τη νεαρή κυρία, αλλά έχει περισσότερα Grammy από όλους και δεν έχει κερδίσει ποτέ το άλμπουμ της χρονιάς. Για σκεφτείτε το. Τα περισσότερα Grammy και δεν έχει κερδίσει ποτέ το άλμπουμ της χρονιάς, κάτι δεν πάει καλά. Κάποιοι από εσάς θα πάτε σπίτι σας απόψε και θα νιώσετε ότι σας έχουν ληστέψει, κάποιους ίσως και κάποιοι άλλοι δεν ανήκετε στην κατηγορία. Όταν εκνευρίζομαι, λέω την αλήθεια», ανέφερε ο Jay-Z για την σύζυγό του που έγραψε ιστορία στην περσινή τελετή φτάνοντας τα 32 βραβεία και τόνισε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να εμφανιζόμαστε στα Grammy».

«Για να πάρεις Grammy, πρέπει να συνεχίσεις να εμφανίζεσαι μέχρι να σου δώσουν όλους τους επαίνους που σου αξίζουν, μέχρι να σε αποκαλέσουν πρόεδρο, μέχρι να σε αποκαλέσουν ιδιοφυΐα, μέχρι να σε αποκαλέσουν τον μεγαλύτερο όλων των εποχών».

Η SZA με τρεις βραβεύσεις («Καλύτερο pop/ομαδικό performance», «Καλύτερο progressive R&B άλμπουμ» και «Καλύτερο R&B τραγούδι») και το supergroup των Boygenius (Καλύτερο rock performance, («Καλύτερο rock τραγούδι» και «Καλύτερο alternative άλμπουμ») σάρωσαν σε σημαντικές κατηγορίες.

Επιπλέον, η Miley Cyrus ήταν για πρώτη φορά στην καριέρα της ανάμεσα στους νικητές των Grammys. Το «Flowers» της χάρισε τη νίκη στην κατηγορία «Ηχογράφηση της χρονιάς» αλλά και στην κατηγορία «Καλύτερη pop σόλο ερμηνεία». «Απλώς κόλλησα στην κίνηση λόγω της βροχής και σκέφτηκα ότι θα έχανα αυτή τη στιγμή. Και αν έχανα το βραβείο δεν πειράζει, αλλά όχι τη Mariah Carey», είπε η τραγουδίστρια και στη συνέχεια υπογράμμισε πόσο σημαντικές είναι για εκείνη οι πρώτες τις διακρίσεις στα Grammys, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες εργασίας στη μουσική βιομηχανία.

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν η Celine Dion ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει το άλμπουμ της χρονιάς: «Σας ευχαριστώ όλους. Σας αγαπώ. Είστε πανέμορφοι. Όταν σας λέω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ, το εννοώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Όσοι είναι ευλογημένοι να βρίσκονται στην τελετή των Grammy, δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρούν δεδομένη την αγάπη και τη χαρά που φέρνει η μουσική στις ζωές μας και σε όλο τον κόσμο. Και τώρα με μεγάλη χαρά θα παρουσιάσω το Grammy που πριν από 27 χρόνια μου έδωσαν η Νταιάνα Ρος και ο Στινγκ, αυτό για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς».

Τέλος, η Kylie Minogue, κέρδισε το πρώτο της βραβείο Grammy για την καλύτερη ποπ χορευτική ηχογράφηση για την παγκόσμια επιτυχία της Padam Padam, από το άλμπουμ της Tension του 2023 κέρδισε η Kylie Minogue έπειτα από 20 χρόνια.

Ακολουθεί κατάλογος των κυριότερων βραβείων τα οποία απονεμήθηκαν χθες Κυριακή στο Λος Άντζελες κατά την τελετή των 66ων βραβείων Γκράμι, που θεωρούνται αντίστοιχα των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ.

 

Άλμπουμ της χρονιάς

Midnights, της Taylor Swift

 

Ηχογράφηση της χρονιάς

Flowers, της Miley Cyrus

 

Τραγούδι της χρονιάς

What Was I Made For?, σε ερμηνεία Billie Eilish (για το σάουντρακ της ταινίας Barbie), βραβεύθηκαν οι δημιουργοί του Billie Eilish και Finneas O’Connell.

 

Αποκάλυψη της χρονιάς

Victoria Monét

 

Καλύτερο άλμπουμ ραπ

Michael, του Killer Mike

 

Καλύτερο άλμπουμ ροκ

This is Why, των Paramore

 

Καλύτερο άλμπουμ ποπ

Midnights, της Taylor Swift

 

Καλύτερο άλμπουμ μουσικής του κόσμου

This Moment, των Shakti

 

Οι καλλιτέχνες που έλαβαν τα περισσότερα βραβεία:

 

* Phoebe Bridgers (4),

 

* boygenius (3),

 

* SZA (3),

 

* Victoria Monét (3),

 

* Killer Mike (3),

 

* Taylor Swift (2),

 

* Billie Eilish (2),

 

* Miley Cyrus (2),

 

* Jason Isbell (2), και

 

* Chris Stapleton (2)

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved