Led Zeppelin – Babe I’m gonna leave you, Μην με εγκαταλείπεις

POP UP TEAM
/
20 Φεβρουαρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Οι Zeppelin θεωρούνται πρωτοπόροι στην δημιουργία νεότερων ειδών μουσικής, όπως το χέβι μέταλ και το χαρντ ροκ (που κυριάρχησαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80) και η μουσική τους είχε επιρροές από άλλα είδη, όπως η μπλουζ και το ροκ εντ ρολ….

Το ” Babe I’m Gonna Leave You ” είναι ένα λαϊκό τραγούδι που γράφτηκε από την Anne Bredon στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η Joan Baez ηχογράφησε μια σόλο έκδοση για το άλμπουμ της το 1962 Joan Baez in Concert και διάφοροι μουσικοί την προσάρμοσαν στη συνέχεια σε διάφορα στυλ, συμπεριλαμβανομένων των Led Zeppelin .

Αρκετοί τραγουδοποιοί έχουν αποδοθεί σε κυκλοφορίες όλα αυτά τα χρόνια, αν και ο Bredon λαμβάνει συνήθως μια μοναδική ή μερική πίστωση για τις τρέχουσες κυκλοφορίες.

Ο κιθαρίστας Jimmy Page άκουσε την εκδοχή της Baez και άρχισε να αναπτύσσει το “Babe I’m Gonna Leave You” νωρίς στην καριέρα του ως κιθαρίστας session. Έπαιξε το τραγούδι για τον τραγουδιστή Robert Plant κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης στο παραποτάμιο σπίτι του Page στο Pangbourne στα τέλη Ιουλίου 1968.

Στο βιβλίο του Stairway to Heaven , ο διευθυντής περιοδειών των Zeppelin, Richard Cole , ισχυρίζεται ότι η ρύθμιση εξελίχθηκε όταν ο Plant έπαιξε την Page το μέρος της κιθάρας που εμφανίστηκε τελικά στο άλμπουμ. Ωστόσο, αυτό έχει διαψευστεί από τον Page. Σε μια συνέντευξη, η Πέιτζ σχολίασε, «Έκανα το τραγούδι τις μέρες που καθόμουν στο σκοτάδι παίζοντας το εξάχορδο πίσω μουMarianne Faithfull .” 

Αν και βασίστηκε στην έκδοση Baez, οι Led Zeppelin είχαν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση. Ενσωματώνουν τμήματα hard rock με ηλεκτρική κιθάρα που εκτελούνται από όλο το γκρουπ, υπερδιπλασιάζοντας έτσι το μήκος του πρωτότυπου του Baez.

Όταν η ηχογράφηση εμφανίστηκε στο ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1969 , η πίστωση έγραφε “Παραδοσιακό, αρ. από τον Jimmy Page” μετά την απροσδιόριστη συγγραφή του κομματιού στο άλμπουμ του Baez, εκείνη την εποχή. Στη δεκαετία του 1980, ο Bredon ενημερώθηκε για την έκδοση του τραγουδιού των Led Zeppelin. από το 1990, η έκδοση των Led Zeppelin έχει πιστωθεί στους Anne Bredon, Jimmy Page και Robert Plant. Ο Μπρέντον έλαβε σημαντική αναδρομική πληρωμή δικαιωμάτων. 

Το συγκρότημα έπαιξε αυτό το τραγούδι στις συναυλίες των Led Zeppelin στις περιοδείες συναυλιών του το 1969 . μια κινηματογραφημένη παράσταση στο Danmarks Radio , Gladsaxe , Δανία, στις 17 Μαρτίου 1969, περιλαμβάνεται στο Led Zeppelin DVD (2003). Για την επανασύνδεσή τους το 1998, ο Πέιτζ και ο Πλαντ ερμήνευσαν μια 9λεπτη εκδοχή του τραγουδιού.

Ο Plant ερμήνευσε το τραγούδι ως σόλο καλλιτέχνης και με τα συγκροτήματά του Strange Sensation και Sensational Space Shifters .

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved