Υπέροχο: Ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος από τους σολίστες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

POP UP TEAM
/
28 Οκτωβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ήταν ξεχωριστό. Οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία λειτούργησαν ως πρόκληση για την οργανωτική επιτροπή, που παρουσίασε ένα εγχείρημα διαφορετικό από εκείνο των προηγούμενων ετών.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ ήταν ο «Συγχρονισμός», συμβολίζοντας την ιδέα ότι η μουσική μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του χρόνου και του χώρου για να στείλει ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας και ενότητας. Έτσι, μουσικοί Έλληνες και ξένοι συγχρονίστηκαν από το Μόλυβο, την Στουτγάρδη και το Βερολίνο για να ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα απαιτητικό, το οποίο μεταδόθηκε στο σύνολο του μέσω live streaming από τα social media του Φεστιβάλ, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Το φεστιβάλ τίμησαν με τη φυσική παρουσία τους η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, κος Νικόλας Γιατρωμανωλάκης και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του νησιού.
Τις συναυλίες του Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Το διήμερο 17 & 18 Αυγούστου 2020, κατά το οποίο επισφραγίστηκε και ο θεσμικός ρόλος του Φεστιβάλ, έκλεισε με τους σολίστες να έχουν καταφέρει να αψηφήσουν τη φυσική απόσταση, επιστρατεύοντας τους ήχους από τα όργανα τους και να ολοκληρώσουν τη δεύτερη και τελευταία μέρα, ερμηνεύοντας τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο εκφράζοντας την αγάπη και την εκτίμηση για το Φεστιβάλ και τη χώρα.

Η συγκινητική αυτή μελωδική ένωση κατέδειξε περισσότερο από ποτέ το διεθνή χαρακτήρα του πολιτιστικού αυτού θεσμού, τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με τους μουσικούς του, τη θέση που έχει δίπλα στα σημαντικότερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης αλλά και στη κοινωνία της Λέσβου.

Τον Εθνικό Ύμνο ερμήνευσαν οι μουσικοί:

Marco Behtash (κοντραμπάσο): Σπούδασε στο Λονδίνο με το θρυλικό Ρίνατ Ιμπραγκίμοφ. Από το 2016, είναι κορυφαίος β΄ στην Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας του Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο.

Alexander Buzlov (τσέλο): «Ένας βιολοντσελίστας με αληθινή ρωσική παράδοση, καταφέρνει να μετατρέψει το όργανο του σε θείο δώρο, μαγεύοντας το κοινό με τον ήχο του» New York Times.

Jae-bok Cho (Kοντραμπάσο): Παίζει με τη Duisburg Philharmonic Orchestra από τη σεζόν 2010/2011 και είναι το κορυφαίο κοντραμπάσο της ορχήστρας.
Danae Doerken (πιάνο): Συνιδρύτρια του ΔιΦεΜΜ, αποσπά σε κάθε της εμφάνιση διθυραμβικές κριτικές, τακτική καλεσμένη σε σημαντικές ορχήστρες (Συμφωνική του Μονάχου, η Royal Northern Sinfonia, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Εσθονίας κ.α).

Kiveli Doerken (πιάνο): Συνιδρύτρια του ΔΙΦεΜΜ, σε ηλικία οκτώ ετών έκανε το ορχηστρικό της ντεμπούτο, και έκτοτε έχει εμφανιστεί ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες (Καμεράτα του Αμβούργου, η Καμεράτα της Βέρνης και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Βρέμης κ.α).
Matvey Demian (φλάουτο): Σόλο φλαουτίστας στην Ορχήστρα Τόνχαλε της Ζυρίχης, έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς (Διεθνής Διαγωνισμός Πνευστών Αίολος, Διεθνής Μουσικός Διαγωνισμός ARD στο Μόναχο κ.α).

Kristian Katzenberger (κόρνο): Κορυφαίος κορνίστας στην Ορχήστρα της Όπερας της Φραγκφούρτης.

Michael Kaularz (φαγκότο): Κύριο μέλος της ισλανδικής Συμφωνικής Ορχήστρας Statliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Mannheim.

Daniela Koch (φλάουτο): Εμφανίζεται με τη Συμφωνική της Βιέννης, την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου.
Eva-Νina Kozmus(φλάουτο): Πρώτο βραβείο στον διακεκριμένο διαγωνισμό Eurovision Young Musician 2010 στη Βιέννη. Υπότροφος της Διεθνούς Ακαδημίας Μουσικής στο Λιχτενστάιν.

Alissa Margulis(βιολί): Παίζει τακτικά σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών όπως το Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες, την Κολωνία Philharmonie, το Wiener Musikverein (Brahms Hall) κ.α Το «The Guardian» περιγράφει τις ερμηνείες της Alissa Margulis ως «εξαιρετικές».

Δανάη Παπαματθαίου – Matske (βιολί): Έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Aντρέα Ποστακκίνι και στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Ανρί Μαρτώ.
Elene Meipariani (βιολί) : Η Έλεν έχει κερδίσει εθνικά και διεθνή βραβεία. Της έχει απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Προόδου από το Ίδρυμα Tomastik-Infeld-Vienna στο διεθνή διαγωνισμό Knopf στο Ντίσελντορφ.

David Orlowsky (κλαρινέτο): Διεθνώς γνωστός ως ένας από τους κορυφαίους κλαρινετίστες, είναι σε αποκλειστική συνεργασία με τη Sony και έχει ηχογραφήσει εννέα δίσκους που έχουν αποσπάσει τρία βραβεία ECHO Klassik.

Raphael Paratore(τσέλο): Ο Raphael είναι νικητής σε διάφορους διαγωνισμούς για σόλο και μουσική δωματίου. Έχει λάβει μια σειρά υποτροφιών, όπως η υποτροφία του Studienstiftung des Deutschen Volkes.

Theo Plath (φαγκότο): Σολίστ, μεταξύ άλλων, με τη Συμφωνική του Ντύσελντορφ, τη Φιλαρμονική του Ντόρτμουντ, την Κρατική Φιλαρμονική Rheinland-Pfalz, και την Ορχήστρα Μπετόβεν Βόννης.

Timothy Ridout (βιόλα): Κέρδισε το φημισμένο βραβείο Τιερρύ Σερτς που του παρέδωσε ο Ρενώ Καπυσόν στο Φεστιβάλ Sommets Musicaux στο Γκστάαντ.
Artur Rusanovsky(βιολί): Πρώτος νικητής του διαγωνισμού Princess Christina, μέλος του Grand Prix του Αμβούργου TONALi, νικητής του Menuhin Live Music Now E.v, νικητής του διαγωνισμού Ibolyka Gyarfas και φιναλίστ του «Eurovision Young Musician».

Alon Sariel (μαντολίνο): Το 2004, ο Sariel έγινε δεκτός στην τάξη μαντολίνο και βιολιού της Motti Shmitt στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ. Ως σολίστ, ο Alon Sariel έχει εμφανιστεί στη Berliner Philharmonie, το Royal Albert Hall, BOZAR, το Glocke στη Βρέμη και το Laeiszhalle στο Αμβούργο.
Hans-Kristian Kjos Sørensen (κρουστά): Βραβευμένος μουσικών κρουστών και κυμβαλιστής, οι Irish Times τον θεωρούν «σόουμαν με τον καλύτερο, πιθανότατα, συντονισμό στον κόσμο».

Goran Stevanovic (ακορντεόν): Ο Stevanovic έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς σε χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ισπανία. Το 2012 του απονεμήθηκε το Deutscher Akkordeonmusikpreis (Γερμανικό Βραβείο Ακορντεόν).

Philippe Tondre (όμποε): Από τους καλύτερους ομποΐστες της γενιάς του (Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, πρώην ομποΐστας της Ορχήστρας Γκεβάντχαους της Λειψίας, μέλος της Ορχήστρας Δωματίου Μίτο και του νεοσυσταθέντος Kammer Ensemble de Paris).

Kirill Troussov (βιολί): Θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους βιολονίστες της γενιάς του. Ο Κιρίλ παίζει με το βιολί «Μπρόντσκι» (1702) του Αντόνιο Στραντιβάρι, με το οποίο ο βιολονίστας Άντολφ Μπρόντσκι ερμήνευσε το Κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 4 Δεκεμβρίου 1881.
Phillipp Zeller(φαγκότο): Έγινε καθηγητής του φαγκότο στο Hochschule für Musik “Carl-Maria von Weber” στη Δρέσδη.

 

Πηγή: athina984.gr

Tags :

Μοιράσου το ...