Αν υπάρχει κάτι για να υπερηφανεύεται η πόλη Μπαγιέ της Γαλλίας, αυτό είναι η κατοχή της πιο φημισμένης ταπετσαρίας στον κόσμο, της ταπισερί Μπαγιέ, ένα κεντημένο ύφασμα μήκους 70 μέτρων και ύψους 50 εκατοστών, το οποίο απεικονίζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτηση της Νορμανδίας και κορυφώθηκαν με τη μάχη του Χέιστινγκς, το 1066.
Η μάχη του Χέιστινγκς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών. Χαρακτηρίστηκε από την αποφασιστική νίκη των Νορμανδών που είχαν αρχηγό τον Γουλιέλμο τον κατακτητή, ενώ αρχηγός των Αγγλοσαξώνων ήταν ο Χάρολντ Γκόντουϊνσον που έχασε τη ζωή του στη μάχη.
σήμερα στο μουσείο de la Tapisserie de Bayeux στο Bayeux της Νορμανδίας. Εκτός από το ότι είναι το πιο γνωστό έργο της αγγλοσαξονικής τέχνης, είναι και αντικείμενο διπλωματίας αφού πριν από δυο χρόνια ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησε να επιτρέψει το δανεισμό του έργου στη Βρετανία και τη μετακίνησή του από τη Νορμανδία στο Ηνωμένο βασίλειο προκειμένου να εκτεθεί για πέντε χρόνια. Το μουσείο ταπετσαρίας της Μπαγιέ απέκτησε πρόσφατα και μια άλλη πολύ πιο μοντέρνα, που απεικονίζει τα γεγονότα μας άλλης σχεδόν δεκαπενταετούς μάχης και μιλάμε φυσικά για την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του ΗΒΟ “Game of Thrones”. Η ταπετσαρία δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου έγιναν τα βασικά γυρίσματα της σειράς. Περίπου 30 κεντήτριες δούλεψαν για 1.500 ώρες πάνω στο λινό ύφασμα ξεκινώντας την ιστορία από τον βασιλιά Ρόμπερτ Μπαράθιον που επισκέπτεται τους Σταρκ στο Winterfell. Η ταπετσαρία έχει μήκος 87 μέτρα και καταλήξει στις επικές μάχες του τελευταίου κύκλου και την τελική έκβαση της ιστορίας μέχρι την άνοδο στο θρόνο του Μπραντ Σταρκ.
Η παράσταση καταλήγει στις αιματοβαμμένες και μέσα στις φλόγες τελευταίες σκηνές της 8ης και τελευταίας σεζόν της σειράς. “Η ταπετσαρία του «Game of Thrones» είναι μία στιλιστική αναπαράσταση της γνωστής ταπετσαρίας της Μπαγιέ τόσο στα μοτίβα που έχουν χρησιμοποιηθεί όσο και στον τρόπο με τον οποίο ξετυλίγεται η ιστορία” δήλωσε η Βάλερι Ουίλσον, επικεφαλής του έργου στο Reuters.
Η ταπετσαρία θα εκτίθεται στο Hotel du Doyen, έως τις 31 Δεκεμβρίου.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-Reuters, φωτογραφίες μουσείο Μπαγιέ