Σχέση με κυκλοθυμικό: Είμαστε τόσο καλά και ξαφνικά όλα διαλύονται!

POP UP TEAM
/
2 Απριλίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Έχω σχέση με ένα κυκλοθυμικό άτομο και ενώ τα πηγαίνουμε τόσο καλά, κάποιες φορές πέφτει η ψυχολογία του και κάνει αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα να νιώθω πως με αποφεύγει. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω προκειμένου να το εξαλείψω;

Στο ερώτημα απαντά η Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια:
Εάν είστε σε σχέση με ένα κυκλοθυμικό άτομο, χρειάζεται να είστε προετοιμασμένη για αυτές τις αλλαγές στη διάθεσή του. Θα πρότεινα να του εκφράσετε τη δυσκολία σας και να του εξηγήσετε ότι σας προβληματίζει η απόσταση που παίρνει κάποιες φορές. Είναι προτιμότερο να το συζητήσετε και να δείτε πώς μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλον.

Να το εξαλείψετε δεν ξέρω αν γίνεται, καθώς αυτό είναι κάτι που μόνο ο ίδιος μπορεί να κάνει, αν αποφασίσει να επεξεργαστεί την κυκλοθυμία του και αν είναι κάτι που ενοχλεί κι εκείνον. Θεωρώ πως η επικοινωνία είναι η καλύτερη οδός, οπότε μιλήστε του με ανοιχτότητα για το τι σας προκαλεί αυτή η συμπεριφορά του. Επικεντρωθείτε στο πώς κάνει εσάς να νιώθετε και όχι τόσο σε εκείνον, για να μην νιώσει ότι τον κατηγορείτε για κάτι.

Τι είναι η κυκλοθυμία ή κυκλοθυμική διαταραχή;

Η εναλλαγή διάθεσης, από τη χαρά στη λύπη ή το αντίθετο, είναι μία φυσιολογική κατάσταση στα καθημερινά ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής. Όταν όμως οι εναλλαγές του συναισθήματος γίνονται έντονες, συχνές και απρόβλεπτες, τότε μπορεί να είναι ενδείξεις μιας διαταραχής της διάθεσης, γνωστής και ως κυκλοθυμικής διαταραχής. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κυκλοθυμίας είναι η παρουσία επαναλαμβανόμενων περιόδων υπομανίας, οι οποίες ακολουθούνται από κατάθλιψη.

Κατά τη διάρκεια της υπομανίας το άτομο βιώνει μια περίοδο ανεβασμένης διάθεσης, η οποία συνοδεύεται από διαχυτικότητα, ευερεθιστότητα, ψυχοκινητική διέγερση, ανεβασμένη αυτοεκτίμηση, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, έντονη ομιλητικότητα, αίσθηση ότι οι σκέψεις του τρέχουν, διάσπαση της προσοχής, συμμετοχή σε ευχάριστες αλλά δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως είναι π.χ. καταναλωτική μανία, η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα και ο τζόγος.

Η υπομανία ακολουθείται από μια περίοδο κατάθλιψης η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα όπως καταθλιπτική διάθεση, άγχος, δυσκολία του ατόμου να απολαύσει τις καθημερινές του δραστηριότητες, αίσθημα ενοχής, ιδέες αναξιότητας, δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων και στη συγκέντρωση, μεταβολές του βάρους και της όρεξης, μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, αϋπνία ή υπερβολική ανάγκη για ύπνο, κινητική και ψυχολογική επιβράδυνση, κόπωση και τάσεις απομόνωσης. Η κυκλοθυμία εμφανίζεται εξίσου στους άντρες και στις γυναίκες, σε ποσοστό 0,4%-1 % του γενικού πληθυσμού.

 

Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα – https://boro.gr
MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
bavellaxristina@gmail.com

Tags :

Μοιράσου το ...