Άγιος Βαλεντίνος: Η ιστορία του πιο διάσημου αγίου του Έρωτα

MARY POPPINS
/
14 Φεβρουαρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Τι καλύτερο από το να σε αγαπούν και να στο δείχνουν! Κάθε μέρα με κάθε ευκαιρία! Κι ακόμη περισσότερο την ημέρα που η αγάπη γιορτάζει, του Αγίου Βαλεντίνου.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια γιορτή που λαμβάνει χώρα στις 14 Φεβρουαρίου. Η ημέρα εορτάζεται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, αν και δεν είναι ημέρα αργίας.

Γνωρίζεις, όμως, ότι πίσω από τις ευχετήριες κάρτες, τα λουλούδια και τα λόγια αγάπης κρύβεται η σκληρή ιστορία του διάσημου αγίου;

valent1

Ο άγιος Βαλεντίνος έζησε στη Ρώμη τον 3ο αιώνα και ήταν ιερέας, ο οποίος βοηθούσε τους χριστιανούς κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β’ τον Γότθο. Ο αυτοκράτορας με διάταγμα απαγόρευσε όλους τους αρραβώνες και τους γάμους στη Ρώμη, γιατί θεωρούσε ότι έβλαπταν τους στρατιώτες του με να είναι προσκολλημένοι στις αγαπημένες τους και κατ’ επέκατση, απρόθυμοι να φύγουν στους πολέμους. Ο ιερέας Βαλεντίνος, όμως, αψηφώντας τις εντολές του, συνέχισε να παντρεύει ζευγάρια κρυφά. Ο Κλαύδιος δεν άργησε να το μάθει και τιμώρησε τον Βαλεντίνο, αρχικά με φυλάκιση και στη συνέχεια, με αποκεφαλισμό.

25232726108424 1

Όταν πήγε στο δικαστήριο βρέθηκε στα χέρια του φύλακά του Αστέριου, ο οποίος είχε ένα μικρό κορίτσι που ήταν δύο χρόνια τυφλό. Ακούγοντας για τον Ιησού Χριστό, πως είναι το φως του κόσμου ο δικαστής ρώτησε τον Βαλεντίνο εάν θα μπορούσε να δώσει το φως και στο παιδί του. Ο Βαλεντίνος έβαλε το χέρι του στα μάτια του κοριτσιού και προσευχήθηκε. Και έτσι έγινε! Tο παιδί είδε και ο δικαστής με όλη την οικογένειά του πίστεψαν στον Χριστό.

Ο αυτοκράτορας, όταν τα έμαθε όλα αυτά για να μην φανεί αδύναμος στους υπηκόους του, πρώτα βασάνισε τον Βαλεντίνο μαζί με άλλους χριστιανούς και μετά τον αποκεφάλισε στις 14 Φεβρουαρίου. Πριν την εκτέλεσή του, ο άγιος Βαλεντίνος έγραψε ένα γράμμα στην κόρη του φύλακα, που του κρατούσε συχνά συντροφιά, υπογράφοντας «Με αγάπη, ο Βαλεντίνος σου», μια φράση που έμελλε να γραφτεί εκατομμύρια φορές στους επόμενους αιώνες.

reichel

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα.

Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά».

Παρόλο που η ιστορία του αγίου Βαλεντίνου περιπλέκεται με το μύθο, η παράδοση τον εκθειάζει σαν μία συμπαθή, ηρωική και προπαντός ρομαντική μορφή, ενώ αποτελεί το σήμα κατατεθέν για τους απανταχού ερωτευμένους.

 

Happy Valentine’s Day,

Mary Poppins

in

Ακολούθησέ μας στο Instagram!

Mary Poppinsin

facebookΑκολούθησε μας στο  Facebook 

val2

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved