«Μια σκέψη για τον Γιάννη»: Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση-αφιέρωμα στη μνήμη του Γιάννη Δημητράκη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣ
/
14 Μαρτίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (METH), στην Κρήτη, εγκαινιάζει, το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 18.00 το απόγευμα, μία ομαδική έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του εικαστικού Γιάννη Δημητράκη.

Φέροντας τον τίτλο, «Μια σκέψη για τον Γιάννη», η έκθεση κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα εικαστικό μνημόσυνο φίλων καλλιτεχνών για τον ταλαντούχο ζωγράφο που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό.

Ο Γιάννης Δημητράκης, γεννημένος το 1958 στην Παιανία, όπου έζησε κι εργάστηκε, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, τον Βαγγέλη Δημητρέα και άλλους. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και ακόμα περισσότερες ομαδικές, ενώ ανήκε στην ομάδα της γκαλερί Μέδουσα.

Στην Κρήτη, εξέθεσε στο ΜΕΤΗ το 2016. Είχε τη χαρά να γίνει αποδεκτός χάριν της πνευματώδους καλλιέργειας που διέθετε, η οποία συνδυαζόμενη με την σεμνότητα που τον διέκρινε, αναδείκνυε τον έντιμο και εργατικό καλλιτέχνη και το υψηλό επίπεδο του έργου του.

Ο ιδρυτής του ΜΕΤΗ είπε για τη σχέση του με τον Δημητράκη: «Ήταν πάντα έτοιμος να δώσει, να κεράσει παρά να δεχτεί το παραμικρό. Πραγματικά ο Γιάννης ήταν ο πλέον μεγαλόθυμος καλλιτέχνης που έχω γνωρίσει μαζί με ελάχιστους άλλους, και ακόμα ήταν ο μοναδικός που δεν άκουσα ποτέ από το στόμα του κακή κουβέντα για συνάδελφό του παρ’ όλο που τον τσίγκλιζα συχνά κι επίτηδες…

«Του άρεσε να κάνει τον δάσκαλο κι όπου έβρισκε ευκαιρία οργάνωνε μαθήματα. Έβρισκε πάντοτε γόνιμο έδαφος γι αυτή του την επιθυμία, συχνά δε με καλούσε να παρατηρώ την πρόοδο των μαθητών που εκπαίδευε. Είχα καταλάβει ότι οι ανάγκες επιβίωσης τον έσπρωχναν διαρκώς να αναζητά νέα μέτωπα, νέους πελάτες, νέους χώρους εκθέσεων.»

Τάσος Δήμος

Η έκθεση απευθύνεται στο κοινό που τον γνώρισε και τον αγάπησε, δεδομένου ότι αρκετό χρόνο βρέθηκε ανάμεσά μας ώστε να δοθεί η ευκαιρία της συναναστροφής, αλλά και της εκτιμήσεως στο πρόσωπό του, στις σκέψεις του και στο μεγάλο ταλέντο που διέθετε στην εικαστική γραφή.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος αλφαβητικά οι καλλιτέχνες:

Αλατσάκης Χρίστος, Ανδρικοπούλου Όλγα, Βασιλάκου Αργυρή, Γαβαλάς Γιάννης, Δήμος Τάσος, Δούμα Θαλασσινή, Θεός Βασίλης, Καζάκου Άννα, Καμπιτάκης Μηνάς, Καραμούζη Ράνια, Κατιμερλή Άννα, Κελαϊδή Μαρία, Κομνηνού Ειρήνη, Κουκουζέλη Ιωάννα, Κουνάλης Κώστας, Λατινοπούλου Αθηνά, Λυρίτη Μπέτυ, Μάνου Έφη, Μαργαρώνη Λυδία, Μπλιάτσου Γεωργία, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Νομικός Γιάννης, Πανταζή Δέσποινα, Παπαγγελής Ευάγγελος, Παπαδημητρίου Γιώργος, Παπανικολάου Δημήτρης, Πετρή Μαρίνα, Πολιτοπούλου Ελένη, Ρουμελιώτη Φλώρα, Σαββανίδου Σταματίνα, Σαλούστρου Αννα, Σαμουηλίδου Βίκυ, Σταύρου Τίτα, Φαλκώνης Μιχαήλ, Χατζή Αθηνά.

Θαλασσινή Δούμα

Η Αιμιλία Παπαφιλίππου θα συμμετέχει με προβολή βίντεο.

Γραπτές παρουσιάσεις σχετικές με το θέμα θα παρουσιάσουν ο Παντελεήμονας Τζορμπατζόγλου, εφημέριος των Αγίων Αναργύρων στην περιοχή του Ψυρρή, ο συλλέκτης, επικοινωνιολόγος Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος και ο Αντώνης Περαντωνάκης, φιλόλογος και θεατρικός παιδαγωγός.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 23 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου.

Διεύθυνση:
Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
Νυμφών 3
Πόρος, Ηράκλειο Κρήτης
Ωράριο λειτουργίας: 18.00-20.00 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Email: met.heraklion@gmail.com
Τηλέφωνο: 6976974000

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved