Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να θυμηθείς την πρώτη σου ανάμνηση και το μόνο που σου έρχεται είναι ένα θολό vibe από κάτι που μάλλον δεν είναι καν πραγματικό; Το baby self σου είναι σαν να έχει διαγραφεί από το mental hard drive σου. Ό,τι έγινε εκείνα τα πρώτα χρόνια απλά… gone.
Για καιρό θεωρούσαμε ότι τα μωρά απλώς είναι ανίκανα στο να φτιάχνουν αναμνήσεις. Κι όμως, νέα έρευνα μας λέει κάτι τελείως διαφορετικό.
Ο όρος που ξέραμε, infantile amnesia (aka «παιδική αμνησία»), ίσως και να μην είναι όντως αμνησία. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science, η γνωστική νευροεπιστήμονας Tristan Yates από το Columbia University λέει ότι τα μωρά ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ αναμνήσεις — απλώς, μεγαλώνοντας, χάνουμε την προσβαση σε αυτές.
Ο εγκέφαλος του μωρού είναι busy — κι έχει αποδείξεις
Η Yates και η ομάδα της έβαλαν μωρά σε fMRI (ναι, κάπως τρομακτικό γιατί πρέπει να μείνεις εντελώς ακίνητος). Spoiler: τα μωρά δεν είναι fans της ακινησίας. Οπότε τους έδωσαν πιπίλες και τους έβαλαν να δουν βίντεο με εικόνες που άλλαζαν κάθε 2 δευτερόλεπτα, με ένα καλειδοσκοπικό πράσινο φόντο για να κρατούν το βλέμμα στο κέντρο της οθόνης (πολύ mind control θυμίζει αυτό αλλά για επιστήμη).
Κάθε φορά που εμφανιζόταν μια καινούργια εικόνα (π.χ. ένα σκυλοπαιχνίδι ή ένα φαράγγι), το ιππόκαμπος (aka το memory hub του εγκεφάλου) του μωρού άναβε. Λίγο αργότερα τους έδειχναν την ίδια εικόνα δίπλα σε μια παρόμοια (π.χ. καταρράκτης + το ίδιο φαράγγι). Guess what; τα μωρά κοίταζαν περισσότερο την εικόνα που είχαν ξαναδεί. Το οποίο σημαίνει: ναι, αποθηκεύουν αναμνήσεις.

Το θέμα δεν είναι αν θυμούνται, αλλά γιατί δεν μπορούμε εμείς να τις ανακαλέσουμε όταν μεγαλώνουμε.
Δηλαδή… οι αναμνήσεις υπάρχουν, απλώς είναι κάπου κλειδωμένες;
Ακριβώς. Και τώρα οι ερευνητές θέλουν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Σκοπεύουν να ζητήσουν από τις οικογένειες των μωρών να καταγράψουν βίντεο από την οπτική του παιδιού — τύπου POV: είσαι έξι μηνών και βλέπεις τον κόσμο σαν Doom Guy ή Gordon Freeman.
Θα παίξουν αυτά τα POV βίντεο στα μωρά, για να δουν αν ο εγκέφαλός τους αντιδρά πιο έντονα όταν βλέπουν τον εαυτό τους σε δράση.
TLDR (Too Long; Didn’t Remember )
– Τα μωρά ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ αναμνήσεις
– Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να τις ανασύρουμε όταν μεγαλώνουμε
– Οι επιστήμονες παίζουν real-life Black Mirror για να καταλάβουν γιατί
– Ναι, μάλλον υπήρχε λόγος που το μυαλό σου έσβησε τις φάσεις με τις πάνες