Tεχνητή Νοημοσύνη: Μπορεί μια φωτογραφία να αποκαλύψει τη «βιολογική» σου ηλικία;

©unsplash
POP UP TEAM
/
9 Μαΐου, 2025
/

Μοιράσου το ...

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που, όπως λένε, μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της υγείας ενός ασθενούς – και ενδεχομένως να καθοδηγήσει την ιατρική του περίθαλψη.

Δεν είναι μυστικό ότι ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να γερνούν πιο γρήγορα από άλλους, ειδικά μετά από περιόδους στρες.
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φυσική εμφάνιση ενός ατόμου θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για αυτόν από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά – μέχρι και την υγεία των ιστών και των κυττάρων του, μια έννοια γνωστή ως «βιολογική ηλικία».
Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο The Lancet Digital Health και αναδημοσιεύεται στους nytimes.com, ερευνητές εκπαίδευσαν την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να εκτιμά τις βιολογικές ηλικίες ενηλίκων με καρκίνο αναλύοντας φωτογραφίες των προσώπων τους.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με νεότερες εκτιμήσεις έτειναν να έχουν καλύτερη απόδοση μετά τη θεραπεία από εκείνους που θεωρήθηκαν μεγαλύτεροι από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με ερευνητές στο Mass General Brigham.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι εκτιμήσεις της βιολογικής ηλικίας των ανθρώπων συνδέονται στενά με τη σωματική τους υγεία, η οποία θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την ικανότητά τους να επιβιώνουν από ορισμένες θεραπείες, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Και στο μέλλον, η ανάλυση της ηλικίας του προσώπου μπορεί να γίνει πιο χρήσιμη από την ηλικία από μόνη της, βοηθώντας τους γιατρούς να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία των ασθενών τους, πρόσθεσαν.

Τα εργαλεία γήρανσης που βασίζονται στο πρόσωπο έχουν «εξαιρετικές δυνατότητες» να βοηθήσουν τους γιατρούς να εκτιμήσουν γρήγορα και οικονομικά πόσο υγιείς είναι οι ασθενείς τους, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες εξετάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν αίμα ή σάλιο για τη μέτρηση χημικών και μοριακών αλλαγών που σχετίζονται με τη γήρανση, δήλωσε ο William Mair, καθηγητής μοριακού μεταβολισμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ενώ οι γιατροί συνήθως εκτιμούν οπτικά πόσο υγιείς είναι οι ασθενείς τους για την ηλικία τους, ένα εργαλείο σαν αυτό θα μπορούσε να αντλήσει πολύ περισσότερα δεδομένα για να κάνει μια καλύτερη εκτίμηση, πρόσθεσε.

Το FaceAge, το εργαλείο μηχανικής μάθησης που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Mass General Brigham, διαπίστωσε ότι τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη με καρκίνο εμφανίζονταν πέντε χρόνια μεγαλύτερα από τη χρονολογική τους ηλικία.

Η βιολογική ηλικία των ατόμων χωρίς καρκίνο ήταν συνήθως κοντά στην πραγματική τους ηλικία. Και όσοι κατηγοριοποιήθηκαν ως ηλικιωμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, είτε από καρκίνο είτε από άλλες αιτίες.

Οι ερευνητές δεν είναι οι πρώτοι που ανακαλύπτουν μια σύνδεση μεταξύ της γήρανσης του προσώπου και της βιολογικής γήρανσης:
Μια μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι τα άτομα που έδειχναν μεγαλύτερα από τη χρονολογική τους ηλικία έτειναν να πεθαίνουν νωρίτερα από τα δίδυμα παιδιά τους, και άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Το FaceAge εκπαιδεύτηκε σε μια βάση δεδομένων με περισσότερες από 56.000 εικόνες ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από τη Wikipedia και τη βάση δεδομένων ταινιών IMDB.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές του ζήτησαν να αξιολογήσει την ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη, οι περισσότεροι από τους οποίους έπασχαν από καρκίνο, χρησιμοποιώντας μόνο φωτογραφίες.

Οι γιατροί θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιήσουν το FaceAge για να αποφασίσουν εάν θα παρέχουν διαφορετική θεραπεία ανάλογα με την εκτιμώμενη βιολογική ηλικία ενός ασθενούς, δήλωσε ο Δρ. Raymond H. Mak, ακτινο-ογκολόγος στο Massachusetts General Brigham, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη.

Η Τόνι Φέδερ, 69χρονη κομμώτρια και καρκινοπαθής υπό την φροντίδα του Δρ. Μακ, ήταν μία από τις συμμετέχουσες στη μελέτη που φαινόταν νεότερη από την χρονολογική της ηλικία.

Η κα Φέδερ, η οποία ζει στο Άπτον της Μασαχουσέτης, είπε ότι ο Δρ. Μακ εξήγησε ότι η εμφάνισή της – η οποία ήταν περίπου 10 χρόνια νεότερη από την ηλικία της – θα μπορούσε να αντανακλά βιολογική ανθεκτικότητα, η οποία μπορεί να τη βοήθησε να αντέξει εξαντλητικές θεραπείες. (Η κα Φέδερ έχει υποβληθεί σε αρκετούς γύρους χειρουργικών επεμβάσεων, χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας για καρκίνο του πνεύμονα, αλλά συνεχίζει να εργάζεται μία φορά την εβδομάδα και φροντίζει τακτικά τον νεαρό εγγονό της).

Προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το FaceAge υπερβαίνει τους οπτικούς δείκτες ηλικίας που μπορεί να κοιτάμε, όπως οι ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά ή η φαλάκρα, και αντ’ αυτού επισημαίνει λιγότερο προφανείς παράγοντες όπως η κοιλότητα των κροτάφων (η οποία αντανακλά την απώλεια μυϊκής μάζας) και η προβολή των δερματικών πτυχών εκατέρωθεν του στόματος, δήλωσε ο Δρ. Μακ.
Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν να εμπορευματοποιήσουν τελικά την τεχνολογία και να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ιατρεία.
Σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μόλις η τεχνολογία αναπτυχθεί περισσότερο.
Η τρέχουσα έκδοση του εργαλείου έχει περιορισμούς. Εκπαιδεύτηκε κυρίως σε λευκά πρόσωπα, είπε ο Δρ. Μακ, επομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά για άτομα με διαφορετικούς τόνους δέρματος.

Και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό τροποποιήσεις όπως η πλαστική χειρουργική, το μακιγιάζ, ο φωτισμός ή η γωνία του προσώπου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Και ενώ η βιολογική γήρανση μπορεί να επιταχυνθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η εγκυμοσύνη , το κάπνισμα , η κατανάλωση αλκοόλ , ακόμη και η υπερβολική ζέστη , ορισμένες από αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι αναστρέψιμες — και δεν είναι σαφές εάν το εργαλείο θα αντιληφθεί αυτές τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Οι ειδικοί στην ιατρική δεοντολογία έχουν επίσης ανησυχίες.

«Θα ανησυχούσα πολύ για το αν αυτό το εργαλείο λειτουργεί εξίσου καλά για όλους τους πληθυσμούς, για παράδειγμα γυναίκες, ηλικιωμένους, φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, άτομα με διάφορες αναπηρίες, έγκυες γυναίκες και τα συναφή», δήλωσε η Jennifer E. Miller, συν-διευθύντρια του προγράμματος βιοϊατρικής δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.
Αυτή και άλλοι στον τομέα αναρωτήθηκαν επίσης αν το εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την άρνηση ασφαλιστικής κάλυψης ή ιατρικής περίθαλψης.

Ο Δρ. Μακ και άλλοι ερευνητές που εργάστηκαν στη μελέτη είχαν επίσης επιφυλάξεις.
«Ανησυχούμε πραγματικά για την πιθανή κακή χρήση της τεχνολογίας γενικά», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ερευνητές θεώρησαν ότι το εργαλείο θα ήταν περισσότερο χρήσιμο παρά επιβλαβές – και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει, αλλά όχι να αντικαταστήσει, την κρίση των κλινικών ιατρών.

Δεν είναι σαφές εάν τα αποτελέσματα του FaceAge θα είναι ακριβέστερα, πιο κλιμακώσιμα ή φθηνότερα από τα αποτελέσματα από τα υπάρχοντα εργαλεία για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας, δήλωσε ο Daniel Belsky, επιδημιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, ο οποίος συν-ηγήθηκε της ανάπτυξης του DunedinPACE, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου επιγενετικού ρολογιού.
«Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα μέχρι την πραγματική χρήση αυτών των εργαλείων σε κλινικό περιβάλλον», δήλωσε ο Δρ. Μπέλσκι.

Tags :

Μοιράσου το ...