Πρόκειται για μια φαινομενικά απλή ερώτηση που όμως εδώ και δεκαετίες έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ εξελικτικών ψυχολόγων και ανθρωπολόγων. Ας ξεκινήσουμε από την εξωτερική εμφάνιση…
Η πιο διαδεδομένη αντίληψη και απάντηση στο εν λόγω ερώτημα συνδέει την ελκυστικότητα μιας γυναίκας με τη γονιμότητα, την ικανότητά της δηλαδή να φαίνεται γόνιμη και ικανή να φέρει στον κόσμο τους απογόνους του αρσενικού.
Στοιχεία που υποδηλώνουν γονιμότητα είναι η λεπτή μέση και η φαρδιά λεκάνη, αλλά και ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) – δύο χαρακτηριστικά που προτιμούνται γενικά από τους άνδρες και είναι πιθανότερο να βρεθούν σε γυναίκες με καλή υγεία και γονιμότητα.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νεανικότητα είναι πιο σημαντικό στοιχείο έλξης. Οι μελετητές σε αυτό το στρατόπεδο αναφέρουν ότι οι άντρες ελκύονται περισσότερο από τις γυναίκες που πρόσφατα εισήλθαν σε σωματική και σεξουαλική ωριμότητα (και που δεν έχουν μείνει ακόμη έγκυες), καθώς αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη υψηλής αναπαραγωγικής ικανότητας. Το χρονικό όριο αυτής της κατάστασης ορίζεται στα 19 χρόνια, σε αντίθεση με την κορύφωση της γονιμότητας που συμβαίνει κάποια χρόνια μετά.
Σε κάποια σημεία, αυτές οι δύο υποθέσεις βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Και αυτό διότι σε καλά διατρεφόμενους πληθυσμούς, η νεότητα κορυφώνεται γύρω στην ηλικία των 19 ετών, ενώ η μέγιστη γονιμότητα παρατηρείται γύρω στα 25. Ποια αντίληψη είναι περισσότερο σωστή; Ή, εξελικτικά, ποια ηλικιακή ομάδα έχει το υψηλότερο δυναμικό αναπαραγωγής (δηλαδή τις μεγαλύτερες και καλύτερες πιθανότητες παραγωγής απογόνων);
Αν και δεν έχει επιτευχθεί επιστημονική συναίνεση, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolution and Human Behavior συνηγορεί υπέρ της νεανικότητας, ως πιο γόνιμο στοιχείο αλλά και πιο ελκυστικό στα ανδρικά μάτια. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Santa Barbara της Καλιφόρνιας ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 12.000 συμμετέχουσες ηλικίας κάτω των 50, που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας των ΗΠΑ μεταξύ 1988 και 1994.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρότερη διάμετρος της μέσης σε σχέση με τους μηρούς και ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος είναι πιο συχνός στις γυναίκες έως 19 ετών και όχι σε εκείνες που ολοκληρώνουν τη δεκαετία των 20.
Επομένως η θηλυκή νεότητα είναι πιο ισχυρή από την (ώριμη) γονιμότητα στα μάτια των ανδρών και αυτό γιατί τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα στην ηλικία των 19.
Αντιθέτως, μόλις οι γυναίκες φθάνουν ηλικιακά στη μέγιστη γονιμότητα, οι αναλογίες αυτές γίνονται πιο ευθυγραμμισμένες με αυτό που συναντάται στον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό. Επομένως, οι αδύνατες 19χρονες με καμπύλες (λεπτή μέση – φαρδιοί γοφοί) όπως η εικονιζόμενη φαίνεται να κερδίζουν στα σημεία…