Ο χωρισμός με επιστημονική ματιά – Γιατί πονάει τόσο πολύ;

POP UP TEAM
/
7 Ιουλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Την τελευταία δεκαετία, εξελικτικοί ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες και φαρμακευτικοί ερευνητές έριξαν όλοι από την πλευρά τους νέο φως στο μυστήριο του πόνου του χωρισμού. Οι δυνάμεις που δένουν δύο ανθρώπους είναι πολύ ισχυρές, αλλά ο πόνος από τον τερματισμό ενός έρωτα είναι ακόμα πιο ισχυρός, ένα τραύμα στο μυαλό και το σώμα, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις δεν διαφέρει και πολύ από μια ψυχική ασθένεια.

Για παράδειγμα, σε μελέτη του Journal of Personality and Social Psychology, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τα 114 άτομα που είχαν βιώσει ερωτική απόρριψη, τις 8 εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή της μελέτης, το 40% ήταν ακόμη κλινικά σε κατάθλιψη – και μάλιστα το 12% σε μέτρια έως βαριά κατάθλιψη. «Ο πόνος από την απώλεια του έρωτα είναι ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος» λέει ο David Buss, Ph.D., συγγραφέας του The Evolution of Desire: Strategies of Human Mating. «Το μέγεθος του ψυχολογικού πόνου είναι μεγαλύτερο μόνο σε πραγματικά φρικιαστικά γεγονότα, όπως η απώλεια ενός παιδιού».Το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης μπορεί να είναι εξαιρετικά τραυματικό, ειδικά για έναν άντρα, η σύντροφος του οποίου τον απατά, του ανακοινώνει στα καλά καθούμενα ότι θέλει διαζύγιο ή πεθαίνει.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μαζική έκκριση ορμονών του στρες, που συνήθως συνοδεύουν τέτοια γεγονότα, μπορούν να αποδυναμώσουν την καρδιά, ένας λόγος για τον οποίο επιστήμονες και κοινοί θνητοί αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ως Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς.Ακόμα κι αν η καρδιά δεν ραγίζει κυριολεκτικά, ο πόνος της ερωτικής απογοήτευσης μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμος με πολλούς άλλους τρόπους.

Το ποσοστό αυτοκτονίας των αντρών που έχουν βιώσει ερωτική απόρριψη είναι από τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των εγκαταλειμμένων γυναικών.

Αν λάβουμε δε υπόψη το συνδυασμό θλίψης και αλκοόλ, σίγουρα οδηγεί στο θάνατο ορδές αντρών σε αυτοκινητικά δυστυχήματα, καβγάδες και παρόμοια περιστατικά, ακόμα κι αν το πιστοποιητικό θανάτου τους δεν αναφέρει τη λέξη αυτοκτονία.

Αραγε, όμως, γιατί ο χωρισμός πονάει τόσο πολύ; Για να έχεις την απάντηση, πρέπει πρώτα να αντιληφθείς τι είναι αυτό που χάνεις στην πραγματικότητα.

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved