10 συμβουλές για να διαχειριστείς αρνητικές σκέψεις και φοβίες, από τη ψυχολόγο

POP UP TEAM
/
26 Απριλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Αρνητικές σκέψεις τέλος! Η ψυχολόγος μάς μαθαίνει το know-how για να διαχειριστούμε κάθε αρνητικό συναίσθημα.

Αρνητικές σκέψεις και φοβίες… Πόσο μας επηρεάζουν, πόσο ελέγχουν το μυαλό μας, πόσο μας στοιχειώνουν, και τελικά ισχύει το ότι φοβάσαι, σε κυνηγάει;

Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνουμε τον εαυτό μας να πρωταγωνιστεί σε ένα σενάριο όπου η αρρώστια, η θλίψη και η μιζέρια έχουν την τιμητική τους. Τι συμβουλή μπορείς να δώσεις σε μια τέτοια περίπτωση;

Μάθε παρακάτω πώς θα αντιμετωπίσεις τις αρνητικές σκέψεις και τις φοβίες:

–Ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ρεαλισμό. Εκλογικεύουμε, αξιολογούμε την σκέψη, πόσο πιθανό είναι να μας συμβεί αυτό το οποίο φοβόμαστε; Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι καθησυχαστική ακόμη κι αν η σκέψη εμπεριέχει ψήγματα αλήθειας.

–Ιεραρχούμε τις αρνητικές μας σκέψεις για να δώσουμε βαρύτητα στις πιο σημαντικές. Μια καταγραφή θα βοηθούσε στην ιεράρχηση.

–Συγκεκριμενοποιούμε την αρνητική σκέψη. Η ασάφεια μπερδεύει και θολώνει το τοπίο.

–Δεν τις αφήνουμε να μας κυριεύσουν. Ορίζουμε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μέσα στην ημέρα και τον αφιερώνουμε στη δημιουργία αρνητικών σκέψεων. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να σκεφτεί αρνητικά για το υπόλοιπο της ημέρας.

–Αποδεχόμαστε αυτό το λιγότερο ευχάριστο κομμάτι του εαυτού μας και το αφήνουμε να εκφράζεται, αλλά οριοθετημένα.

–Ξεκινάμε και τελειώνουμε τη μέρα μας, κάνοντας υποβολές των θετικών μας στοιχείων σε ενεστώτα χρόνο αλλά και εμβόλιμες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας: «είμαι όμορφη, είμαι έξυπνη, είμαι υγιής, έχω κοινωνικό δίκτυο», ως αντιστάθμισμα της σκέψης που μας βασανίζει. Προσοχή!!! Η υποβολή πρέπει να είναι ρεαλιστική και να εξαρτάται από εμάς.

–Αποφεύγουμε τη συναναστροφή με άτομα που μας απομυζούν ενέργεια και μας αποδυναμώνουν ακόμη κι αν ανήκουν στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Η τοξικότητα στις σχέσεις, μας εξαντλεί και μας δηλητηριάζει.

–Επενδύουμε στη φιλία και στη διεύρυνση του κοινωνικού μας κύκλου. Όπως έχει αναφέρει ο Χόρχε Μπουκάι, «οι άνθρωποι με μεγάλο αριθμό φίλων σπάνια απευθύνονται σε ειδικό για βοήθεια».

–Πειραματιζόμαστε με καινούργιες δραστηριότητες σε εβδομαδιαία βάση και είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε ευνοεί την επέκταση του εαυτού.

–Ελαχιστοποιούμε το νεκρό χρόνο και καταπιανόμαστε με tasks που απαιτούν την προσοχή μας, ώστε να αποτελέσουν πρόκληση και να μας κάνουν να στρέψουμε την προσοχή μας αλλού.

Θα ήταν άχαρο να ζούμε μια ζωή όπου το συναίσθημα μόνιμα υποτάσσεται στη λογική και θα ήταν υποκριτικό να συμπεριφερθούμε στις αρνητικές σκέψεις μας σαν να είναι μια βλαβερή εδραιωμένη συνήθεια που πρέπει να ξεριζώσουμε. Η αποδοχή αυτού του τρωτού κομματιού μας είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να κάνουμε ειρήνη με τον μοναδικό άνθρωπο που μας περιφέρει 24/7: τον εαυτό μας. Δίνουμε πρώτα χώρο στις αρνητικές μας σκέψεις για να μπορέσουμε ύστερα να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας με άλλες πιο εποικοδομητικές σκέψεις.

 

Με πληροφορίες από Ειρήνη Ορφανού, συμβουλευτική ψυχολόγο MSc- shape

Tags :

Μοιράσου το ...