1000 + έργα από τη συλλογή του Βίνσεντ βαν Γκογκ δωρεάν στο διαδίκτυο

POP UP TEAM
/
19 Ιανουαρίου, 2023

Μια ψηφιακή συλλογή έργων του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent van Gogh διαθέσιμη online. Χίλιες και πλέον δημιουργίες του παρουσιάζονται διαδικτυακά στον ιστότοπο Van Gogh Worldwide, χάρη στην πρωτοβουλία μιας ομάδας ολλανδικών μουσείων. Η δημιουργία της ψηφιοποιημένης συλλογής ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, από τους υπεύθυνους του Van Gogh Museum στο Άμστερνταμ.

Σχεδόν τα μισά από τα μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη είναι πλέον διαθέσιμα στο διαδίκτυο προς απόλαυση και μελέτη, από την ασφάλεια του σπιτιού μας, συνοδεία σχολιασμών και χρήσιμων πληροφοριών από ειδικούς της τέχνης.

Ο Van Gogh έζησε από το 1853 ως το 1890, αλλά η πλειονότητα των γνωστών έργων του ολοκληρώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του. Πολλές από τις 860 ελαιογραφίες του-που χαρακτηρίζονται από τις δικές του ξεχωριστές πινελιές- μπορεί να τις θαυμάσει κάποιος ψηφιακά, στον ειδικά αφιερωμένο ιστότοπο.

Παρότι ο Ολλανδός καλλιτέχνης είναι κυρίως γνωστός για τις αριστουργηματικές ελαιογραφίες του (όπως το έργο με τίτλο «Έναστρη Νύχτα»), ο ζωγράφος ήταν επίσης και ένας πολύ παραγωγικός δημιουργός σκίτσων. Τα σχέδιά του με μολύβι σε χαρτί είναι επίσης άξια μελέτης.

Σε αυτά εικονίζονται τοπία και (ανθρώπινες) μορφές από την καθημερινή ζωή του Van Gogh. Η ιστοσελίδα Van Gogh Worldwide παρέχει πληροφορίες για αυτά τα έργα τέχνης, καθώς και για τον καλλιτέχνη «πίσω» από αυτά. Στον ιστότοπο μπορεί κάποιος να βρει, επίσης, πληροφορίες σχετικές με τα μουσεία στα οποία φυλάσσονται τα συγκεκριμένα αριστουργήματα, λεπτομέρειες αναφορικά με τη συντήρηση των έργων, σημειώσεις των επιμελητών των συλλογών κ.α.

vangoghworldwide vgm s00

Για την ώρα, στην ψηφιακή συλλογή περιλαμβάνονται μόνο τα έργα που βρίσκονται στα ολλανδικά μουσεία. Αυτά είναι τα: Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum, Rijksmuseum, Netherlands Institute for Art History και Museum Boijmans Van Beuningen. Πολλά άλλα έργα που φιλοτέχνησε ο Van Gogh είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, μέσα από τις ιστοσελίδες των μουσείων ανά τον κόσμο.

Η προσθήκη αυτών των υπόλοιπων έργων στη βάση δεδομένων της πρωτοβουλίας Van Gogh Worldwide αποτελεί μελλοντικό στόχο των αρμοδίων.


Πηγή: mymodernmet.com, ert.gr 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved