Η Γη θα αποκτήσει για λίγο ένα mini φεγγαράκι

POP UP TEAM
/
20 Σεπτεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Δεν μας έφτανε η τρέλα που έρχεται με την πανσέληνο τώρα θα έχουμε – έστω και για λίγο – άλλο ένα φεγγάρι το οποίο ελπίζουμε να μην μας κάνει τα νεύρα μας τσατάλια αλλά φεγγάρια μου χλωμό.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, από την επόμενη εβδομάδα η Γη θα αποκτήσει προσωρινά έναν δεύτερο, «δορυφόρο». Aπό τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου, λοιπόν, ένας μικρός αστεροειδής γνωστός ως 2024 PT5 θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη προτού απελευθερωθεί από τη βαρυτική της έλξη. Αυτό το ουράνιο σώμα, με διάμετρο περίπου 10 μέτρα, έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες “μικρο-φεγγάρι”, αν και θα είναι δύσκολο να το δούμε από την επιφάνεια λόγω του μικρού του μεγέθους.

Ο 2024 PT5 ανακαλύφθηκε από τη NASA στις 7 Αυγούστου και πιστεύεται ότι προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna. Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι η Γη περιστασιακά συλλαμβάνει Αντικείμενα κοντά στη Γη (NEOs) όπως αυτός ο αστεροειδής, τα οποία παραμένουν προσωρινά σε τροχιά γύρω της. Αυτά τα mini-φεγγάρια τελικά διαφεύγουν, συνήθως επιστρέφοντας στην αρχική τους πορεία στο διάστημα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο 2024 PT5 αναμένεται να επιστρέψει στη ζώνη Arjuna μετά την σύντομη παραμονή του κοντά στη Γη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Carlos και Raúl de la Fuente Marcos, η Γη συλλαμβάνει τακτικά NEOs σε προσωρινές τροχιές. Το πρόγραμμα της NASA, που παρακολουθεί δεκάδες χιλιάδες από αυτά τα αντικείμενα, βοηθά στην κατανόηση των θέσεών τους και των τροχιών τους. Αυτά τα αντικείμενα συνήθως προσελκύονται από τη βαρυτική δύναμη των κοντινών πλανητών και μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο Paul Chodas, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη της NASA, πρότεινε ότι ο 2024 PT5 ίσως να είναι ένα κομμάτι εκτινάξεως από μια πρόσκρουση στη Σελήνη, γεγονός που του δίνει μια μοναδική προέλευση. Αυτό το mini-φεγγάρι θα ταξινομηθεί ως «προσωρινή συλληφθείσα διέλευση», που σημαίνει ότι θα περιστραφεί μόνο για λίγο γύρω από τη Γη χωρίς να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή, σε αντίθεση με μακροχρόνια mini-φεγγάρια που μπορούν να παραμείνουν σε τροχιά για μήνες ή ακόμη και για χρόνια.

Tags :

Μοιράσου το ...