Η πορτογαλική Vogue αποσύρει εξώφυλλο της μετά το χαρακτηρισμό ως «Τεύχους της Τρέλας»

POP UP TEAM
/
10 Ιουλίου, 2020

Tο ένα από τα 4 εξώφυλλα του νέου τεύχους για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αποφάσισε να αποσύρει τελικά η Vogue Portugal, μετά από το έντονο κύμα επικρίσεων και αρνητικών σχολίων που ξέσπασε στο διαδίκτυο.

Σε σχετική ανάρτηση του το περιοδικό έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι προχωρά στην αφαίρεση του εξωφύλλου, το οποίο απεικόνιζει μια γυμνή γυναίκα να κάθεται σε μια μπανιέρα ψυχιατρικού νοσοκομείου, με δύο φροντιστές στο πλάι της και την μία εξ αυτών να ρίχνει νερό στο κεφάλι της. Ο λόγος τα πολύ αρνητικά σχόλια που συγκεντρώθηκαν στα σόσιαλ μίντια και τα οποία μιλούσαν για ένα προσβλητικό εξώφυλλο που παρουσιάζει, εν έτει 2020, μία άσχημη, στερεοτυπική αντίληψη για την ψυχιατρική περίθαλψη.

Η πορτογαλική Vogue στην ανάρτηση της έγραψε: «Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η ψυχική υγεία, δεν μπορούμε να είμαστε διαιρεμένοι. Η Vogue Portugal ζητά συγνώμη για τυχόν αναστάτωση που προκλήθηκε από αυτήν την φωτογράφησ. Μετά από σκέψη, συνειδητοποιούμε ότι το θέμα της ψυχικής υγείας χρειάζεται μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Ζητούμε συγνώμη γι’ αυτό». 

Το επίμαχο εξώφυλλο που έχει πλέον αποσυρθεί.

in 23830 5f043a7e4a74c

Η ψυχοθεραπεύτρια Σίλβια Μπαπτίστα, έγραψε στο ίνσταγκαμ ότι το εξώφυλλο ήταν «όλα όσα δεν χρειάζεται η συζήτηση για την ψυχική υγεία. Δεν είναι μέσω μιας γοητευτικής εικόνας σχετικά με την ψυχική υγεία που περνά το μήνυμα. Δεν είναι με μοντέρνα φίλτρα ή μελετημένες πόζες που προσελκύει την προσοχή» έγραψε.

Αρχικά η Vogue Portugal υπερασπίστηκε το εξώφυλλο, λέγοντας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο: «Αναγνωρίζουμε την σημασία του θέματος της ψυχικής υγείας και η πρόθεσή μας, μέσω της οπτικής αφήγησης, είναι να ρίξουμε φως στα σημαντικά θέματα του σήμερα. Η ψυχική υγεία αποτελεί μόνο ένα από τα θέματα που διερευνήθηκαν στο ζήτημα και δεν συνδέεται με το θέμα της τρέλας, αλλά αντίθετα καλύπτεται ως μια πτυχή των ανθρωπίνων συναισθημάτων και συμπεριφοράς».

Αυτό συνέβη παρά την άμεση αντίδραση μετά την ανάρτηση του εξωφύλλου του περιοδικού στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων σχολίων που το αποκαλούσαν «δυσάρεστο», «φρικτό», «προκλητικό» και «ενοχλητικό» ενώ κάποιοι σχολίασαν ότι εκμεταλλεύεται το στίγμα της ψυχικής υγείας.

«Πέρασα ένα χρόνο σε ψυχιατρικό θάλαμο. Ήμουν απόλυτα τρομοκρατημένος βλέποντας το εξώφυλλο, εν μέρει επειδή είδα μόνο ανακριβείς εικόνες όπως αυτή. Δεν θα ευχόμουν αυτό το συναίσθημα σε κανέναν. Σκεφτείτε το ξανά προτού χρησιμοποιήσετε εικόνες όπως αυτή για ‘μόδα’» έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. Ένας άλλος είπε: «Η υιοθέτηση μιας προκλητικής γυναίκας που εμφανίζεται ευάλωτη στα χέρια των νοσοκόμων, είναι επιβλαβής. Ακούστε τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ψυχιατρική φροντίδα και απομακρύνετέ του από την κυκλοφορία. Έχετε κοινωνική ευθύνη».

Τα υπόλοιπα εξώφυλλα του «Τεύχους της Τρέλας».

in 23830 5f043e8d2cbcd

in 23830 5f043e8d3ba34

in 23830 5f043e8d49f6b

 

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved