Κι όμως είναι καίριο ζήτημα αυτό, ειδικά το καλοκαίρι.

Μπορούμε φυσικά να μιλάμε για ώρες για το εθνικό μας έδεσμα που δεν είναι άλλο από την πίτα με γύρο χοιρινό και κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο μιας και είναι ίσως ότι καλύτερο έχουμε φάει ποτέ, ένα διαχρονικό κλάσικ, μία επιτομή στην παράδοση των Ελλήνων.

Ποιος είναι αυτός που μένει στην Ελλάδα και δεν έχει δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή του μία πίτα με γύρο;

Κανείς. Οπότε αυτό το άρθρο μας αφορά όλους.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως, ανάλογα με τα υλικά, μπορεί να εξελιχθεί σε θερμιδική βόμβα αλλά με λίγη προσοχή δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και τόσο.

Μια πίτα γύρο απ’ όλα (σουβλάκι όπως λέμε στην Αθήνα) αποτελείται από την πίτα, το κρέας (χοιρινό ή κοτόπουλο σε γύρο ή καλαμάκι), τζατζίκι (ή σως), τηγανητές πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα υλικά που περιέχονται στην πίτα και τις θερμίδες τους.

ΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ: ΣΟΥΒΛΑΚΙ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ): 580 θερμίδες (490 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)

ΓΥΡΟ ΧΟΙΡΙΝΟ: 670 θερμίδες (580 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)

ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: ΣΟΥΒΛΑΚΙ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ): 680 θερμίδες (590 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)

ΓΥΡΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: 770 θερμίδες (680 θερμίδες με αλάδωτη πίτα)

Με πληροφορίες από Ratpack