Mανιτάρια: Oι ωφέλιμες ιδιότητές τους και οι τρόποι να τα μαγειρέψεις

POP UP TEAM
/
7 Οκτωβρίου, 2020

Λευκά, καφέ, πορτοκαλί και κίτρινα, τα βρίσκουμε πλέον παντού στην αγορά. Τα μανιτάρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, απογειώνουν τη γεύση και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.

Οι Φαραώ είχαν πάντα μανιτάρια στο τραπέζι τους, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι δίνουν έξτρα δύναμη στους πολεμιστές την ώρα της μάχης και οι Ρωμαίοι τα θεωρούσαν δώρο θεού και τα σέρβιραν μόνο σε γιορτές. Για τους Κινέζους ήταν πηγή υγείας και τα χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικό σκοπό και απ’ ό,τι φαίνεται όλοι οι παραπάνω κάτι γνώριζαν, αφού πράγματι τα μανιτάρια παρουσιάζουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες που μπορούν να τονώσουν την υγεία μας.

Πώς να μαγειρέψεις τα μανιτάρια;
Οι τρόποι μαγειρέματός τους είναι πολλοί. Ψητά στη σχάρα, μαγειρευτά, στο φούρνο, τηγανητά, σε ομελέτες και σαλάτες ή για τη δημιουργία σάλτσας. Οι επιλογές που έχεις είναι πολλές. Ανάλογα με την όρεξή σου, μπορείς να ακολουθήσεις παραδοσιακές συνταγές, να αυτοσχεδιάσεις ή να τα απολαύσεις σε γκουρμέ εκδοχές.

«Σόταρέ τα στο τηγάνι με βούτυρο και βότανα και θα έχεις την υπέρτατη γευστική εμπειρία» προτείνει ο Aksel Theilkuhl. «Καθώς το φρέσκο βούτυρο θα αρχίσει να χρυσίζει και να αφρίζει στο τηγάνι, τα μανιτάρια θα αποκτούν μια φίνα, γήινη, ξυλώδη επίγευση» συμπληρώνει.

Παίξε με τις ποικιλίες
Υπάρχουν πολλές (πορτομπέλο, πορτσίνι, πλευρώτους, κανθερέλες κ.ά.) και καθεμία έχει τη δική της ιδιαίτερη γεύση, χρώμα και σχήμα. Σίγουρα αξίζει να τους αφιερώσεις χρόνο, να μάθεις τα οφέλη τους και έναν ξεχωριστό τρόπο μαγειρέματος για την καθεμία. Η πιο απλή επιλογή για αρχή; Σε σούπες και σαλάτες.

Το μυστικό
«Το κλειδί είναι να τα διατηρείς ξηρά» λέει ο σεφ Aksel Theilkuhl, σεφ στο το DeBruce στο Livingston Manor στη Νέα Υόρκη. «Με άλλα λόγια, προτίμησε, αντί να τα σβήσεις π.χ. με κρασί, να τα μαγειρέψεις στον ατμό. Σημαντικό, επίσης, είναι να μην τα καταστρέψεις στην προσπάθειά σου να τα καθαρίσεις. Μάθε να είσαι ευγενική μαζί τους, καθαρίζοντάς τα με βούρτσα λαχανικών».

Σου κάνουν καλό
Θα γίνουν αγαπημένο σου πιάτο όχι μόνο για τα οφέλη που θα προσφέρουν στην υγεία σου, αλλά και για το ότι θα σου χαρίσουν νόστιμες γεύσεις και λίγες θερμίδες.

Τα μανιτάρια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 80-90%) και χαμηλή σε θερμίδες (30 θερμίδες στα 100 γρ.), ενώ περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και λίπους.

Περίπου το 8-10% του στεγνού βάρους τους είναι φυτικές ίνες, αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου και μας παρέχουν περίπου 20-40% των αναγκών μας σε χαλκό.

Μάλιστα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό και φυτικές ίνες και της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, γίνονται ιδανική τροφή για δίαιτα ή για υπερτασικούς.

musr2

Η συνταγή του Aksel
▶ Ζέστανε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε υψηλή θερμοκρασία. Λιώσε 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο μέχρι να αρχίσει να γίνεται χρυσοκαστανό.

▶ Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι μανιτάρια (κομμένα σε μικρά κομμάτια, αφού αφαιρέσεις τα κοτσάνια) και συνέχισε να τα σοτάρεις. Ανακάτεψε μια δυο φορές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, για περίπου 4 λεπτά. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία και πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας κιμά στον οποίο έχεις ανακατέψει ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο.

▶ Συνέχισε, ανακατεύοντας, μέχρι το σκόρδο και το κρεμμύδι να αφήσουν το άρωμά τους, περίπου για 2 λεπτά.

▶ Τράβηξε το τηγάνι από την εστία και ρίξε, ανακατεύοντας, 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν και 1 κ.γ. ψιλοκομμένα φρέσκα μυρώνια. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Μπορείς να τα σερβίρεις είτε ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό.

Tip: Μην πετάξεις τα κοτσάνια. Είναι γευστικοί θησαυροί, αλλά οι περισσότεροι από εμάς τα πετάμε χάνοντας μια συναρπαστική ευκαιρία. Πρόσθεσέ τα σε ζωμούς, σάλτσες και πουρέ. Θα δώσουν στο φαγητό σου τεράστια νοστιμιά και γεύση.

 

in

Ακολούθησέ μας στο Instagram! 

Mary Poppinsin

 facebookΑκολούθησε μας στο  Facebook  

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved