Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και κάστανα

POP UP TEAM
/
25 Δεκεμβρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Η γαλοπούλα είναι παραδοσιακά το γεύμα που επιλέγουμε για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόκειται για ένα αγαπημένο και πολύ νόστιμο φαγητό που μπορούμε φέτος να το ετοιμάσουμε με διαφορετικό τρόπο.
Η γεμιστή γαλοπούλα με μήλα και κάστανα, θα είναι ένα πεντανόστιμο και πρωτότυπο εορταστικό γεύμα!

Υλικά:
Για τη γέμιση:
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 ξινόμηλα, κομμένα σε κύβους
• 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 10 κάστανα βρασμένα
• 100γρ σταφίδες
• 100γρ καρύδια χοντροκομμένα
• 2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
• 200 γρ. νερό
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. θυμάρι

Για τη γαλοπούλα:
• 2,5 κιλά γαλοπούλα
• Ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
• 3 κ.γ. δεντρολίβανο
• ½ φλ χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση:
1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι
2. Προσθέτουμε το θυμάρι και το σέλερι και σοτάρουμε
3. Προσθέτουμε τα μήλα, το σκόρδο και τα κάστανα και σοτάρουμε
4. Βάζουμε το νερό και το ελαιόλαδο και βράζουμε για 5 λεπτά
5. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη γαλοπούλα:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
2. Απλώνουμε σε όλη τη γαλοπούλα αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού
3. Βάζουμε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα
4. Δένουμε τη γαλοπούλα, τη βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
5. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο
6. Ψήνουμε για περίπου 2,5 ώρες.
7. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Το παραπάνω γεύμα μας προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μονοαλπρεστε και πολυακορεστα λιπαρά οξέα και φώσφορο.
Ανά μερίδα περιέχει: 350 θερμίδες, 15γρ λιπαρά, 10γρ υδατάνθρακες, 60 γρ πρωτεΐνες

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Τα δημοφιλή της εβδομάδας