Η συνταγή της ημέρας: Super-νόστιμα vegan κεφτεδάκια φακής

MARY POPPINS
/
23 Μαρτίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας που ήταν το Σάββατο 20/03 οι άνθρωποι θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τα οφέλη της υιοθέτησης ενός #vegan προτύπου διατροφής αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος.

Πέρα από την κακοποίηση των ζώων εκτροφής, η υψηλή κατανάλωση κρέατος προβληματίζει για τη συμμετοχή της στην υπερθέρμανση του πλανήτη . Προκειμένου να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες σε κρέας, γίνεται κατάχρηση των πόρων ενώ επιβαρύνονται με περαιτέρω μόλυνση ο αέρας και τα ύδατα. Και φυσικά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις βλαβερές συνέπειες που έχει η υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων για την υγεία μας !
Το σημερινό μας μήνυμα, λοιπόν, είναι «όλα με μέτρο» και σας έχουμε ετοιμάσει συνταγή για super-νόστιμα vegan κεφτεδάκια φακής:

 Υλικά (15-20 κεφτεδάκια)

• 200γρ φακές
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κρεμμύδι
• 1 καρότο ή 1 πιπεριά
• 2 σκ. σκόρδο
• 2 κ.σ. θυμάρι
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 80ρ νιφάδες βρώμης ή 90γρ φρυγανιές
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• Προαιρετικά 1 αυγό ή 1 αυγό λιναρόσπορου ( 1 κ.σούπας τριμμένος λιναρόσπορος + 3 κ.σούπας νερό)

Εκτέλεση:
• Βράζουμε σε κατσαρόλα τις φακές με τα δαφνόφυλλα & τις στραγγίζουμε (30-40’).
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο & το σκόρδο.
• Σε αντικολλητικό τηγάνι με 3 κ. σ. ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και ύστερα προσθέτουμε το καρότο και το σκόρδο – σε 4 περίπου λεπτά αφαιρούμε απ’ τη φωτιά.
• Σε multi, αλέθουμε τη βρώμη (ή τις φρυγανιές) και στη συνέχεια προσθέτουμε τις φακές, τον μαϊντανό, το θυμάρι & τον πελτέ. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προσθέσουμε το αυγό ή το αυγό λιναρόσπορου.
• Ενώνουμε το μίγμα με τα τσιγαρισμένα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά.
• Αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να δέσει το μίγμα
• Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20-30’ (κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε τα κεφτεδάκια για να ψηθούν ομοιόμορφα).

#MeatOut for a day λοιπόν και καλή σας όρεξη!!! ❣️

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας