Το Πάσχα πλησιάζει και πολλοί έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν τις παραδοσιακές λιχουδιές, όπως είναι το αγαπημένο τσουρέκι και τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια, αφού αρκετοί δεν θέλουν να τα προμηθευτούν από φούρνους και ζαχαροπλαστεία.
Ο Ακης Πετρετζίκης και ο Πέτρος Συρίγος μάς δίνουν δύο υπερ-τέλειες συνταγές για τα πιο νόστιμα και αφράτα πασχαλινά κουλουράκια!
Ακης Πετρετζίκης: Πασχαλινά κουλουράκια
Συστατικά
-300 γρ. βούτυρο
-300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-2 αβγά, μεσαία
-120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
-ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
-50 γρ. κονιάκ
-1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
-1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
-50 γρ. γάλα
-1 πρέζα αλάτι
-γαρίφαλα, για τα μάτια
-1 κρόκο, αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
-Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
-Στη συνέχεια, βάζουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κονιάκ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
-Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-Βάζουμε το μισά στερεά υλικά στο μίξερ, το γάλα, το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
-Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, βάζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη.
-Τα κουλουράκια που θα φτιάξουμε θα έχουν το σχήμα από λαγουδάκια.
-Κόβουμε ένα κομμάτι 30 γρ. πλάθουμε σε λωρίδα και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το σώμα από τα λαγουδάκια.
-Κόβουμε ένα κομμάτι 15 γρ. το πλάθουμε σε μικρή λωρίδα και τυλίγουμε σε σχήμα ψαριού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το κεφάλι από τα λαγουδάκια. Βάζουμε ένα γαρίφαλο για να φτιάξουμε το μάτι.
-Κόβουμε ένα κομμάτι 3 γρ. και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε την ουρά από τα λαγουδάκια.
-Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη.
-Μεταφέρουμε τα κουλουράκια σε ταψιά με λαδόκολλα, αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με το νερό και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
-Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Πέτρος Συρίγος: Πασχαλινά κουλουράκια
Συστατικά
-500γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
-550γρ. ζάχαρη
-6 αυγά
-1 κ.γλ σόδα
-250ml γάλα εβαπορέ
-125ml χυμό πορτοκάλι
-3 πορτοκάλια (ξύσμα)
-1 λεμόνι (ξύσμα)
-3 βανίλιες
-1 κ.γλ. αμμωνία
-2 κ.γλ. μαχλέπι
-½ κ. γλ μαστίχα
-1800-1900γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κρόκο και 2 κτσ. νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
-Βάζουμε το βούτυρο Ήπειρος στο μίξερ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αφρατέψουν. -Παράλληλα, σπάμε σε ένα μπολ τα αυγά.
-Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μίξερ ώστε να χτυπηθεί καλά όλη η ποσότητα.
-Χτυπάμε ξανά και προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα αυγά μας.
-Όσο δουλεύει το μίξερ, βάζουμε το χυμό πορτοκάλι σε ένα ποτήρι ή βαθύ μπολάκι και διαλύουμε μέσα τη σόδα.
-Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
-Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την αμμωνία με το γάλα (εβαπορέ).
-Καθώς συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά μας στο μίξερ εκτός από το αλεύρι.
-Ανακατεύουμε καλά και σιγά σιγά ξεκινάμε με ένα κουτάλι να προσθέτουμε το αλεύρι.
-Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε πάνω το μείγμα για τα κουλουράκια μας.
-Δουλεύουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης μας.
-Ανοίγουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες ή πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
-Βάζουμε στο ταψάκι μας λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα κουλουράκια.
– Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια.
-Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20-25 λεπτά και απολαμβάνουμε!