4 υπέροχα νησιά για low budget διακοπές με ιδιωτικότητα και χαλαρούς ρυθμούς

POP UP TEAM
/
24 Μαΐου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Σκέψου πιο ελεύθερα και οργάνωσε τις διακοπές σου πιο εναλλακτικά, επιλέγοντας low budget νησιά με λίγο τουρισμό, όμορφες παραλίες και την απαραίτητη ιδιωτικότητα.

Φέτος η ανάγκη για απομόνωση και ηρεμία στις διακοπές φαντάζει πιο έντονη από ποτέ… Σκέψου λίγο πιο ελεύθερα και οργάνωσε τις διακοπές σου πιο εναλλακτικά, επιλέγοντας low budget νησιά με λίγο τουρισμό, όμορφες παραλίες και κυρίως την απαραίτητη ιδιωτικότητα. Ήρθε επιτέλους η ώρα να αποχωριστείς τους κλισέ, δημoφιλείς προορισμούς και να απολαύσεις τους χαλαρούς ρυθμούς που προσφέρει η Χίος, η Αμοργός, τα Κύθηρα και η Αλόννησος.

Χίος

Ο απόλυτος προορισμός για τους bon viveurs και φυσικά τους καλοφαγάδες. Τα «μεσαιωνικά» Μεστά, το γραφικό Πυργί, τα φημισμένα Μαστιχοχώρια είναι μόνο μερικοί από του λόγους να ανακαλύψεις τις ομορφιές αυτού του γραφικού νησιού του βορειανατολικού Αιγαίου.

Γιατί να πας: Μα γιατί έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Η Χίος είναι απλή μα και δεσποτική. Το νησί παγκόσμια εξαίρεση. Φυσικά όχι μόνο για τη μαστίχα του αλλά και γιατί είναι το μοναδικό μέρος στη Γη που ο νότος είναι πιο πλούσιος από το βορρά. Αξίζει να πας για τα αρώματά της, την ιστορία της, τα αρχοντικά της. Δεν τυχαίο άλλωστε ότι όποιος πάει μία φορά επισκέπτεται τη Χίο ξανά και ξανά.

Παραλίες: Πρώτη επιλογή τα Μαύρα Βόλια γνωστά για τα καταγάλανα νερά και τεράστια μαύρα βότσαλα της. Η παραλία Λίθι ιδανική για φωτογραφίες στο ηλιοβασίλεμα και η Αγία Δύναμη κοντά στα Μεστά, μια ερημική διπλή παραλία με λευκή άμμο. Εάν έχει βοριά, κατευθύνσου στην Κώμη χωρίς δεύτερη σκέψη.

Tip Trip: Νοίκιασε ένα ποδήλατο, επέλεξε μία τυχαία διαδρομή στο χάρτη και ξεκίνα. Πήγαινε στον Κάμπο, τον απέραντο πορτοκαλεώνα με τα πιο εντυπωσιακά αρχοντικά. Α! Δοκίμασε φυσικά το χιώτικο τσίπουρο και ο,τιδήποτε περιέχει μαστίχα.

Αμοργός

Μπλε αναρχία και στην άγονη γραμμή ολοταχώς! Η Αμοργός είναι λόγος, αιτία κι αφορμή να κάνεις στροφή 180 μοιρών και να τολμήσεις τις διακοπές που δεν είχες κάνει στα δεκαοχτώ σου, απλά και εναλλακτικά με άφθονες δόσεις περιπέτειας.

Γιατί να πας: Επειδή το λες κάθε χρόνο και ποτέ δεν πηγαίνεις. Οπλίσου με τρέλα και πάρε το πρώτο καράβι, άλλωστε η Αμοργός θέλει οξυμένο αυθορμητισμό και περιέργεια. Τα Κατάπολα και η Αιγιάλη είναι τα δύο λιμάνια του νησιού που μαζί με τη Χώρα αποτελούν τα κυριότερα τουριστικά κέντρα. Να θυμάσαι ότι η Αμοργός είναι μια «σειρήνα» του Αιγαίου που, όμως, δεν σε μαγεύει από μακριά. Δεν θέλει περαστικούς και πρόσκαιρους επισκέπτες, σε κατακτά μόνο αν τη γνωρίσεις καλά.

Παραλίες: Στην Αγία Άννα, στον όρμο της Αιγιάλης η οποία γεμίζει όμως από λουόμενους ειδικά την high season, ενώ μπορείς να πας με βάρκα στο μικρό νησί Νικουριά για περισσότερη απομονωση. Αν αγαπάς τις βουτιές από «κινηματογραφικά» βράχια και την άγρια ομορφιά, χωρίς δεύτερη σκέψη πήγαινε στον επιβλητικό Μούρο όπου γυρίστηκε το «Βαθύ Γαλάζιο»

Trip Tip: Το βράδυ θα διασκεδάσεις με ρακόμελα και χορό μέχρι το πρωί με τους ντόπιους αν παρευρεθείς σε κάποιο τοπικό πανηγύρι. Έτσι θα καταλάβεις την πραγματική ψυχή της Αμοργού. Αξίζει να επισκεφθείς το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, το οποίο είναι χτισμένο μέσα στην πλαγιά ενός βράχου, σε 300 μέτρα υψόμετρο. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που θα σε αφήσει άφωνο.

Αλόννησος

Η βασίλισσα του alternative. Οι γειτόνισσες Σκιάθος και Σκόπελος αλώθηκαν από τον τουρισμό και την ακαλαίσθητη δόμηση, όμως η απομονωμένη Αλόννησος στο θαλάσσιο τιρκουάζ πάρκο της που αγάπησαν οι φώκιες, είναι ένας τελευταίος, αγνός πευκοπαράδεισος.

Γιατί να πας: Δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο από το να μυρίζεις πεύκο και θυμάρι, ενώ βουτάς στη θάλασσα. Η Αλόννησος έχει μοναδικές φυσικές ομορφιές, είναι απλή και καθόλου ιδανική για ξέφρενα parties. Πρόκειται για το λιγότερο κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων, όπου μπορείς να απολαύσεις την απόλυτη χαλάρωση. Φυσικά, υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπαρ και οργανωμένες εκδρομές, αλλά το νησί δεν είναι σε γενικές γραμμές εμπορευματοποιημένο.

Παραλίες: Στο Κοκκινόκαστρο βάλε τη μάσκα σου και βούτα στα βαθιά, θα δεις τα ερείπια της παλιάς πόλης. Μπορείς με βαρκάκι να φτάσεις μέχρι το Βύθισμα, ενώ αν είσαι φαν των θαλάσσιων σπορ σπεύσε στη Μαρπούντα.

Trip Tip: Στην Αλόννησο θα βρεις το μοναδικό θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας. Μην ξεχάσεις να πάρεις κάτι από εκεί, όπου πωλούν όλων των ειδών τα πράγματα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες για να σωθούν οι φώκιες. Είσαι fan της πεζοπορίας; Βάλε αθλητικά και ανακάλυψε τι σημαίνει trekking στα μονοπάτια ανάμεσα στα δάση του νησιού.

Κύθηρα

Με θέα και στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο. Το νησί είναι γεμάτο με επιβλητικά κάστρα και εγκαταλελειμμένες πολιτείες άλλων εποχών. Σοφιστικέ ηρεμία μεν, αλλά με πολλά πράγματα να κάνεις, τα Κύθηρα θέλουν χρόνο –και αυτοκίνητο–, όμως θα ανταμείψουν με το παραπάνω όσους επιλέξουν να τα γυρίσουν.

Γιατί να πας: Μα γιατί είσαι ερωτευμένη. Το νησί είναι ο ιδανικότερος προορισμός για να πας με τον αγαπημένο σου. Δεν είναι τυχαίο πως, κατά τη μυθολογία, θεωρείται το νησί της θεάς Αφροδίτης και του Έρωτα. Επιπλέον τα Κύθηρα διακρίνονται για τη μαγεία του άγριου τοπίου τους και το ενετικό κάστρο της Χώρας που προσφέρει το απαραίτητο ρομαντικό background. Τα γραφικά στενάκια με αγαπημένο σημείο την κεντρική πλατεία με τα φοβερά αναπαλαιωμένα κτίρια περιμετρικά σε μεταφέρουν αρκετές δεκαετίες πίσω.

Παραλίες: Οι καλύτερες παραλίες είναι οι ανατολικές δηλαδή η Παλαιοχωρα και το Καλαδι αλλά και οι νότιες ο Χαλκος και το Μελιδωνι. Οι δυτικές είναι ανοικτές στους ανέμους, πιο απόκρημνες και είναι πολύ πιθανόν να έχει κύμα, οπότε προσοχή!

Trip Tip: Αν είσαι αρχές Αυγούστου στα Μητατα (χωριό που πρέπει να επισκεφτείς για να θαυμάσεις το φαράγγι) διοργανώνεται γιορτή του κρασιού και όλο το νησί είναι εκεί. Μια άλλη απαραίτητη στάση είναι η πλατεία του χωριού Μυλοπόταμος. Εδώ ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε νησί, καθώς το σκηνικό με τα πλατάνια και τα νερά που τρέχουν άφθονα θυμίζει ορεινό χωριό της ενδοχώρας.

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved