Πρόκειται για τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά μέρη της Χίου.

Ο λόγος για το Πυργί, το οποίο έχει περίτεχνα σχέδια σπιτιών και τα Μεστά που έχουν οχυρωματική αρχιτεκτονική. Όσον αφορά το τρίτο, αυτό είναι ο Ανάβατος, ο οποίος έχει μεσαιωνική ιστορία και φυσική οχύρωση στην κορυφή ενός λόφου.

Ποια παραλία της Χίου είναι ξεχωριστή

Σε ό,τι αφορά τις παραλίες, αναμφίβολα η πιο ξεχωριστή και συναρπαστική ολόκληρου του νησιού είναι τα Μαύρα Βόλια. Αυτά, επιβεβαιώνουν την ονομασία τους.

mavrvol3

Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Εμπορειός. Το χαρακτηριστικό της είναι προφανώς τα ολόμαυρα, στρογγυλά, γυαλιστερά βότσαλά της. Η ύπαρξη αυτών αποδίδεται στην έκρηξη του ηφαιστείου Ψαρώνας στην αρχαιότητα. Τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά είναι συνήθως παγωμένα και παίρνουν το σκούρο χρώμα τους από τα μαύρα βότσαλα, δίνοντας στο τοπίο ακόμα μια ξεχωριστή πινελιά.

mavrvol5

Περισσότερες πληροφορίες για τα Μαύρα Βόλια
Η παραλία χωρίζεται σε μικρούς διαδοχικούς κόλπους ενώ η θάλασσα βαθαίνει απότομα, επιτείνοντας τη μοναδική εμπειρία του να βουτά κανείς σε αυτό το απόκοσμο τοπίο. Την παραλία «στεφανώνουν» ψηλά βουνά, που εντυπωσιάζουν με τον επιβλητικό όγκο τους.

Με τη μαγευτική ακρογιαλιά, το ηφαιστειογενές και ανεπανάληπτο τοπίο, το σκούρο μπλε της θάλασσας και τα παγωμένα νερά, τα Μαύρα Βόλια επιφυλάσσουν μια πραγματικά σπάνια εμπειρία στους επισκέπτες.

mavravol2

Στο κοντινό λιμανάκι του Εμπορειού υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για όσους επιλέξουν να μείνουν σε αυτό το ξεχωριστό σημείο της Χίου. Φεύγοντας μην υποκύψετε στον πειρασμό να πάρετε μαζί σας τα καταπληκτικά μαύρα βότσαλα τόσο γιατί απαγορεύεται όσο και γιατί, προφανώς, αποτελούν απαραίτητο «συστατικό» της μαγείας στα Μαύρα Βόλια.

 

Με πληροφορίες από enimerotiko