Ποιο είδος ψωμιού είναι η καλύτερη επιλογή για σένα;

POP UP TEAM
/
30 Ιουλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Το ψωμί αποτελεί μια τροφή με κεντρική θέση στη Μεσογειακή μας δίαιτα! Στο εμπόριο θα βρούμε πολλά είδη ψωμιού: λευκό ψωμί, ψωμί ολικής άλεσης, κριθαρένιο, ζέας, ντίνκελ και άλλα!

Παρακάτω αναλύουμε 3 είδη ψωμιού προκειμένου να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα:
Λευκό ψωμί: Το αλεύρι από το οποίο παρασκευάζεται το λευκό ψωμί περιέχει μόνο το ενδόσπερμα (κεντρικό πυρήνα) των σιτηρών. Επιπλέον, διαθέτει βιταμίνες του συμπλέγματος B, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή έχει την ιδιότητα να αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) ενώ συχνά περιέχει και σημαντικές ποσότητες αλατιού που προστίθενται κατά την παρασκευή του..

Ψωμί ολικής άλεσης: Αντιθέτως, το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ψωμιού ολικής άλεσης περιέχει ολόκληρο το σπόρο του σιταριού. Αυτό το κάνει σημαντικά πιο πλούσιο σε B βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες ενώ έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ’το κλασσικό λευκό ψωμί. Προσοχή όμως! Η όψη του μαύρου ψωμιού μπορεί να μας «ξεγελάσει» καθώς συχνά χρησιμοποιείται ένα mix αλεύρων (λευκό και ολικής) για την παραγωγή του. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, πως στα συστατικά αναγράφεται ότι το αλεύρι είναι “100% ολικής άλεσης”!

Ψωμί ζέας: Πρώτη ύλη για το ψωμί ζέας είναι το δίκκοκο σιτάρι ενώ και σ’ αυτή τη περίπτωση χρησιμοποιείται τόσο ο πυρήνας όσο το φύτρο και ο φλοιός του δημητριακού. Φαίνεται να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ενώ συγκριτικά με το σιτάρι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά! Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε μαγνήσιο και στο αμινοξύ λυσίνη (που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ) και η περιεκτικότητά του σε γλουτένη είναι χαμηλότερη. Θεωρείται, έτσι, και πιο εύπεπτο!

Εσύ, ποιο ψωμί θα επιλέξεις στην επόμενη επίσκεψή σου στο φούρνο ή και το σουπερ μάρκετ;

 

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved