Επιστροφή στη φύση: Τι φυτεύουμε Σεπτέμβριο, Οκτώβριο

POP UP TEAM
/
5 Σεπτεμβρίου, 2022

Το καλοκαίρι πέρασε και τα πράγματα για εμάς είναι πολύ πιο εύκολα στην καλλιέργεια των ζαρζαβατικών μας. Τα χειμερινά λαχανικά είναι πιο εύκολα στην καλλιέργεια, επειδή δεν διψούν τόσο πολύ και δεν φυτρώνουν τόσα ζιζάνια.

Μαζέψτε και τα τελευταία λαχανικά του καλοκαιριού και κόψτε στη βάση του φυτού, εκείνα που έχουν αρχίσει να ξεραίνονται. ( Τα υπολείμματα του λαχανόκηπου μπορείτε να τα μαζέψετε και να τα ρίξετε σε έναν λάκκο, δημιουργώντας το δικό σας κόμποστ – βιολογικό λίπασμα), σκαλίστε τον λαχανόκηπό σας και εμπλουτίστε τον με φρέσκο απολυμασμένο χώμα, έπειτα ξεκινήστε με τη σπορά των χειμερινών σας λαχανικών.

Για αρχή μπορείτε να σπείρετε

1.Σπανάκι : Είναι εύκολο στην καλλιέργεια και μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο και το μπαλκόνι. Σπέρνεται από αρχές Σεπτεμβρίου έως αρχές Φεβρουαρίου. Θέλει χαμηλές θερμοκρασίες και καλλιεργείται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά τα αμμώδη είναι καταλληλότερα. Ωριμάζει μετά από 40-50 ημέρες.

2. Μαρούλι: Μπορείτε να φυτέψετε έτοιμα μικρά φυτά, τα οποία προμηθεύεστε από φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα. Φυτεύεται από αρχές φθινοπώρου ανά 15 ημέρες για να έχετε συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι από 5-25 C. Το μαρούλι θα είναι έτοιμο 40-70 ημέρες μετά τη σπορά αναλόγως την ποικιλία.

3. Μπιζέλι: Φυτεύουμε το φθινόπωρο σπόρο, όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20 C. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3 ώρες και φυτεύουμε σε 1,5-2 εκατοστά βάθος. Τα μπιζέλια μας θα είναι έτοιμα 70-100 ημέρες μετά τη σπορά.

4. Μπρόκολο: Φυτεύουμε έτοιμα μικρά φυτά, σε θερμοκρασίες από 5-25 C σε αμμώδες έδαφος. Τα μπρόκολα σας θα ωριμάσουν 55-75 ημέρες μετά.

5. Παντζάρι: Σπέρνεται το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι από 10-25 C, σε βάθος φύτευσης 5 εκατοστά και βλασταίνει 5-10 μέρες μετά τη σπορά. Ωριμάζει 55-70 ημέρες μετά τη σπορά.

6. Λάχανο: Φυτεύουμε έτοιμα φυτά από το Σεπτέμβριο ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C. Το βάθος φύτευσης είναι τα 5 εκατοστά και ωριμάζει 65-95 ημέρες μετά.

7. Ραπανάκι: Φυτέψτε τα και ετοιμαστείτε να τα καταναλώσετε μέσα στον επόμενο μήνα. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε λίπασμα και φυτοφάρμακα. Αφήστε να αναπτυχθούν φυσικά και… βιολογικά.

8. Μαϊντανό:: σέλινο και άνηθος. Ρίξτε μερικά σποράκια σε μικρά γλαστράκια τα οποία θα αφήσετε σε ένα προστατευμένο από τις βροχές σημείο στο μπαλκόνι σας. Σε λίγες μόνο ημέρες τα αρωματικά αυτά φυτά θα είναι έτοιμα.

9. Κουνουπίδια: Αυτά μπορείτε να τα φυτέψετε τώρα, αλλά θα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι τα τέλη Φλεβάρη για να τα καταναλώσετε, καθώς θέλουν τον χρόνο τους για να αναπτυχθούν σωστά. Επιπλέον, τα είδη αυτά ευδοκιμούν καλύτερα σε λαχανόκηπο του κήπου και όχι της βεράντας σας.

10. Πατάτες: H εποχή για το φύτεμα της χειμερινής πατάτας τελειώνει. Μπορούμε ακόμα για λίγο καιρό να επιλέξουμε τη κιτρινόσαρκη Spunda τη λευκόσαρκη Kennebec η κάποια άλλη ποικιλία. Εμπλουτίζουμε το χωράφι μας με οργανική ουσία (κοπριά) και κάνουμε βασική λίπανση με λιπάσματα τύπου 11-15-15, 15-15-15, 12-12-12 κ.α. σε ποσότητα 80-120 κιλά το στρέμμα.

 

Αυτά είναι μερικά από τα χειμερινά λαχανικά που μπορείτε πολύ εύκολα να καλλιεργήσετε στο κήπο σας ή ακόμα και στις ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι σας. Ακόμα πολύ εύκολα, στις γλάστρες σας μπορείτε να σπείρετε μυρωδικά, όπως μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, κλπ για να τα έχετε όλες τις ώρες, ολόφρεσκα στο μπαλκόνι σας.

Όλα τα παραπάνω λαχανικά καλλιεργούνται σε ποικιλία εδαφών, αρκεί να είναι ελαφριά, καλά δουλεμένα και απαλλαγμένα από άλλους σπόρους. Επίσης πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατάει υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας. Καλή επιτυχία στη δημιουργία του χειμερινού σας λαχανόκηπου.

Τips
  • Αρχίστε σταδιακά να προετοιμάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου που μεταφέρατε στο μπαλκόνι σας το καλοκαίρι, για την επιστροφή τους σε συνθήκες εσωτερικού χώρου.
  • Ελέγξτε τα προσεκτικά για έντομα και ασθένειες πριν τα μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο και πλύντε καλά τα φύλλα τους αλλά και τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε να αποφύγετε επέκταση εντόμων και στα υπόλοιπα φυτά σας.
  • Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.
  • Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.
  • αρχίστε να αγοράζετε βολβούς και φυτά ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Μπορείτε να αρχίσετε να τους φυτεύετε προς τα τέλη του μήνα. Ελέγξτε τους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας που αποθηκεύσατε την άνοιξη. Πετάξτε όσους σας φαίνονται μαλακοί/σαπισμένοι και περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 18οC για να τους φυτεύσετε. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα. Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
  • Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες) όταν ο καιρός σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 20οC.
  • Τα ετήσια που φυτέψατε την άνοιξη έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου τους. Αφήστε τα λουλούδια τους να σποριάσουν και μαζέψτε τους σπόρους. Αποθηκεύστε τους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη. Όταν τα ετήσια ξεραθούν ξεριζώστε τα.
  • Αν θέλετε να αποξηράνετε καλοκαιρινά λουλούδια μαζέψτε τα τώρα πριν πιάσουν τα κρύα.
  • Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
  • Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.
  • Κάντε ένα κούρεμα ανανέωσης στο γκαζόν όταν οι θερμοκρασίες σταθεροποιηθούν σε φθινοπωρινά επίπεδα. Κάντε μία τελευταία λίπανση ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

via

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved