Για 4 μερίδες:
1 κιλό σουσάμι
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. μέλι
2 βανίλιες, σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
200 γρ. κράνμπερις, αποξηραμένα
100 γρ. σπόροι chia
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το σουσάμι και το καβουρδίζουμε πολύ καλά σε υψηλή φωτιά, για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε το σουσάμι από τη κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στη κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά το μίγμα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, να φουσκώσει, και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το σουσάμι και σιγοβράζουμε για ακόμη 5 λεπτά.
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τους σπόρους chia και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Σε ένα ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα. Μεταφέρουμε άμεσα το μίγμα μας όσο ακόμη είναι ζεστό. Κουνώντας το ταψί, απλώνουμε το μίγμα για να έχει ομοιογενές πάχος.
Αφήνουμε το ταψάκι μας σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.
Πριν ακόμη κρυώσει εντελώς κόβουμε σε κομμάτια. Όταν κρυώσει και σταθεροποιηθεί μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Πηγή:Nutricenter by Valia Grigoriou