Έξι σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σου είναι τοξικός

©unsplash/Becca Tapert
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
18 Μαΐου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Ακούμε συνέχεια τις λέξεις «τοξικός – τοξικότητα»… Ξέρουμε όμως πραγματικά τι σημαίνουν; Ποιες συμπεριφορές υποδεικνύουν ότι ένας άνθρωπος είναι «τοξικός»; Και κυρίως πως θα καταλάβετε ότι ο σύντροφός σας είναι τοξικός;

Τι είναι μια τοξική σχέση;

Μια τοξική σχέση έχει τη δύναμη να ελέγχει τα συναισθήματά μας και να μας κάνει να νιώθουμε καλά ή άσχημα. Συμβαίνει όταν το ένα ή και τα δύο μέρη της δείχνουν σημάδια χειραγώγησης, τα οποία ενδεχομένως να προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες, σχέσεις ή κάποιο τραύμα.

Τα 6 σημάδια που ακολουθούν, θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν ο σύντροφός σας είναι τοξικός.

  1. Σας ελέγχει συνεχώς

Αν ο σύντροφός σας ελέγχει συνεχώς το κινητό σας ή «βλέπει σενάρια» όταν είστε με άλλους ανθρώπους, ίσως να νιώθετε ότι δεν σας εμπιστεύεται, και μάλλον έτσι είναι. Η συμπεριφορά αυτή είναι συνήθως αποτέλεσμα των δικών του ανασφαλειών και αναιρεί ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια μιας σχέσης, την εμπιστοσύνη.

  1. Σας κουράζει όταν βρίσκεστε

Όταν οι άνθρωποι περνούν χρόνο με άτομα σημαντικά για τη ζωή τους, συνήθως νιώθουν ικανοποιημένοι και πλήρεις. Ένα τοξικό άτομο, όμως, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πραγματικά εξαντλημένοι μετά από κάθε συνάντησή σας κι αυτό γιατί νιώθετε ότι είστε συνεχώς εσείς που προσπαθείτε και προσφέρετε στη σχέση, χωρίς κάποια ανταπόδοση.

  1. Δεν έχουν κανένα όριο

Νιώθετε ότι κάθε σας άρνηση μπορεί να προκαλέσει καβγά σε κλάσματα δευτερολέπτου; Είναι σύνηθες οι τοξικές προσωπικότητες να φτάνουν και να ξεπερνούν διαρκώς τα όρια, κάνοντας τον άλλο να αισθάνεται αμφιβολία για τον εαυτό του και βαθιά ενόχληση. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δύναμη, τις αρχές, ακόμα και την αξία σας.

  1. Νιώθετε ότι σας έχουν απομονώσει

Στα αρχικά στάδια μιας σχέσης μπορεί να φαίνεται όμορφο όταν ο άλλος θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί μας. Μετά από ένα διάστημα, όμως, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κτητικότητα, κάνοντάς σας να αφιερώνετε πολύ λιγότερο χρόνο στους φίλους και την οικογένειά σας και τελικά να αισθάνεστε απομονωμένοι και μόνοι.

  1. Είναι χειριστικοί

Η χειριστική συμπεριφορά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί, καθώς πολλές φορές γίνεται με τόσο λεπτούς και υπόγειους τρόπους που στο τέλος σας κάνει να νιώθετε ότι εσείς έχετε λάθος. Αυτή η συμπεριφορά παίζει με τα συναισθήματά σας και συχνά προκαλεί ενοχές. Ένα τοξικό άτομο, λοιπόν, θα παραμερίσει τη γνώμη και τα συναισθήματά σας προκειμένου να σας φτάσει εκεί που θέλει, κάνοντάς σας να φαίνεστε ο… κακός της υπόθεσης.

  1. Αισθάνεστε ότι σας έχουν παγιδεύσει στη σχέση

Νιώθετε ότι δεν υπάρχει διαφυγή; Η αποχώρηση από μια τοξική σχέση είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει περισσότερη θλίψη από όση υπάρχει μέσα στη σχέση. Ακόμα κι έτσι, όμως, καλό θα είναι να θυμάστε ότι υπάρχει τρόπος διαφυγής, ακόμα και από τις πιο τοξικές σχέσεις.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved