Bιολογικά προϊόντα: τι πρέπει να γνωρίζουμε

©valiagrigoriou.com
POP UP TEAM
/
27 Νοεμβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Ο όρος «βιολογικό» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα προϊόντα καθώς προκύπτουν μέσω της χρήσης της βιολογικής ή οργανικής γεωργίας ή κτηνοτροφίας. Στη βιολογική παραγωγή, η παραγωγή τροφίμων γίνεται χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ιοντίζουσας ακτινοβολίας, χημικών λιπασμάτων, συνθετικών φυτοφαρμάκων, ορμονών και αντιβιοτικών.

Η βιολογική παραγωγή είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον καθώς επικεντρώνεται σε βιώσιμες πρακτικές για την παραγωγή των τροφίμων.

Είναι πιο θρεπτικά τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά;

Το κατά πόσο τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερη διατροφική αξία από τα συμβατικά, έχει αποτελέσει θέμα έντονων αντιπαραθέσεων στην επιστημονική κοινότητα. Από διάφορες μελέτες και έρευνες είναι γενικά αποδεκτό πως η θρεπτική αξία των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα βιολογικά προϊόντα ενδεχομένως να υπερέχουν σε αντιοξειδωτικές ενώσεις και ως προς την περιεκτικότητας τους σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι τα ευεργετικά για την υγεία μας ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Έχουν οφέλη για την υγεία μας τα βιολογικά προϊόντα;

Η επίδραση των βιολογικών προϊόντων στην υγεία είναι ένα θέμα που ερευνάται εκτενώς τα τελευταία χρόνια, με τα αποτελέσματα των μελετών συχνά να είναι αντικρουόμενα.

Η αντικατάσταση των συμβατικών προϊόντων με βιολογικά φαίνεται ότι μειώνει την έκθεση του οργανισμού μας σε φυτοφάρμακα. Τα φυτοφάρμακα είναι χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας καθώς η χρόνια έκθεση τους έχει συνδεθεί με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι κάποιες μορφές καρκίνου.

Επίσης, η επιλογή βιολογικών προϊόντων απαλλαγμένα από αντιβιοτικά μπορεί να είναι μία πρακτική για να αποτρέψουμε την ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι φιλικά προς το περιβάλλον;

H βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία διατηρούν και βελτιώνουν την γονιμότητα του εδάφους καθώς και την ισορροπία μεταξύ των οικοσυστημάτων. Βασίζονται σε φυσικές διεργασίες, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών ή ορμονών. Επιπλέον, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κάνουν συνετή χρήση των ενεργειακών και φυσικών πόρων ενώ στηρίζονται στη μεγαλύτερη κατά το δυνατό χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων.

Τι να προσέχω κατά την αγορά ενός βιολογικού προϊόντος;

Αναζήτησε πάντα στην ετικέτα του τροφίμου το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ και τον σχετικό κωδικό ή λογότυπο του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης που πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζεται προκειμένου να χαρακτηριστεί “βιολογικό”.

Τέλος, αν ψωνίζετε από κάποιο παραδοσιακό αγροτικό συνεταιρισμό, αυτό δε συνεπάγεται ότι τα προϊόντα τα οποία αγοράζετε θα είναι και βιολογικά. Το μόνο στοιχείο που αποδεικνύει κάτι τέτοιο είναι το πιστοποιητικό του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης.

 

Πηγή: Nutricenter by Valia Grigoriou

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved