Ψυχοσωματικά: Ό,τι κρύβεις βαθιά μέσα σου θα βρει τον τρόπο να βγει προς τα έξω

©unsplash
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
25 Ιανουαρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Οι συνήθεις υπαίτιοι των ψυχοσωματικών είναι: το άγχος, η κατάθλιψη και ο θυμός. Όταν δεν εκφράζεις αυτό που σε πονά, σε προβληματίζει ή σε εξοργίζει το πρόβλημά σου δεν φεύγει- το ακριβώς αντίθετο πολλαπλασιάζεται! Το ψυχικό σου τραύμα θα βρει έναν τρόπο να εκδηλωθεί και μπορεί αυτό να συμβεί τη στιγμή που νομίζεις ότι είσαι καλά!

Μπορεί πολλές φορές να έχεις πει ή ακούσει φράσεις όπως «μου έπρηξες το συκώτι», «θα βγάλω φλύκταινες», «το άγχος μου έχει τρυπήσει το στομάχι». Αυτές οι εκφράσεις δεν είναι τυχαίες. Όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός «κάθε νόσος ξεκινάει από τη ψυχή και καταλήγει στο σώμα και πριν αποφασίσουμε την θεραπεία του σώματος πρέπει να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής». Οι άνθρωποι τείνουμε να σωματοποιούμε τα συναισθήματα που έχουμε θάψει μέσα μας.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ψυχοσωματικά προβλήματα;

Κεφαλαλγίες, ημικρανίες, ζαλάδες, διάχυτοι μυϊκοί πόνοι, αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, γαστρίτιδες, κολίτιδες, πεπτικό έλκος, ευερέθιστο έντερο, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, άσθμα, αίσθημα δύσπνοιας, αρτηριακή υπέρταση, διαταραχές ύπνου, υπνική άπνοια κ.ά.

Στο δέρμα έχουμε διάφορα εξανθήματα, αλλεργίες, κνίδωση, ατοπική δερματίτιδα, τριχόπτωση, άφθες κ.ά.

Στη λίστα βρίσκουμε και τις διατροφικές διαταραχές όπως βουλημία και παχυσαρκία, ενώ δεν αποκλείονται η υπογονιμότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι λοιμώξεις και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Οι άντρες μπορεί να παρουσιάσουν επιπλέον και στυτική δυσλειτουργία.

Η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό το κατά πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μπορεί να έχεις παρατηρήσει πως εάν είσαι άσχημα ψυχολογικά για ένα χρονικό διάστημα, αρρωσταίνεις πολύ πιο συχνά. Η επίπτωση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι τρομακτική και μπορεί να οδηγήσει σε πιο βαριές και δυστυχώς μόνιμες  μορφές ψυχοσωματικών όπως:

Θυρεοειδίτιδες, ελκώδης κολίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποτροπιάζοντας επιχείλιος έρπης, έρπης ζωστήρας και πολλά άλλα νοσήματα.

Δεν είναι καθόλου μικρή η επίπτωση του χρόνιου στρες  στον γνωσιακό τομέα προκαλώντας αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, δυσθυμία, δίασπαση προσοχής και συγκέντρωσης, κατάθλιψη, αδιαφορία για την ζωή ενώ, προάγει τις εκφυλιστικές νόσους όπως άνοια, πάρκινσον και διάφορες κακοήθειες.

Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε είναι πως δεν υπάρχει μια ριζική θεραπεία για τα ψυχοσωματικά. Το να εκδηλώνει κανείς τα συναισθήματά του και να μιλάει με κάποιον ειδικό είναι η καλύτερη πρόληψη απέναντί τους. Και παρόλο που η ιατρική έχει κάνει άλματα δεν μπορεί να προσφέρει 100% θεραπεία γιατί δεν μπορεί να εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος η οποία βρίσκεται στον εγκέφαλο.

Ψυχοσωματικά νοσήματα όπως  αλλεργίες, δερματοπάθειες, άσθμα, αγχώδεις διαταραχές, σύνδρομο χρονίας κόπωσης, επιχείλιος έρπης έχουν άμεσες θεραπείες αλλά όχι ολιστικές. Θα πάρεις φάρμακο για τον επιχείλιο έρπη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσεις ξανά. Θα θεραπεύσεις το σύμπτωμα όχι την αιτία.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσεις είναι πως τα ψυχοσωματικά νοσήματα είναι ίσως τα πιο «ύπουλα» καθώς δεν υπάρχει άμεση θεραπεία και η πρόληψη δεν σου υπόσχεται σίγουρα αποτελέσματα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσεις. Στην εποχή μας που η ψυχική υγεία επιτέλους έχει τη σημασία που πρέπει. Φρόντισε τον εαυτό σου ώστε να είσαι υγιής μέσα έξω!

Tags :

Μοιράσου το ...