Έχετε συχνούς πονοκεφάλους; Μήπως σας λείπει αυτή η βιταμίνη;

POP UP TEAM
/
2 Μαρτίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Ο πονοκέφαλος είναι ένα ιδιαίτερα κοινό σύμπτωμα που εκδηλώνεται σε όλους τους ανθρώπους σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Οι περιστασιακοί πονοκέφαλοι περνούν γρήγορα και δεν επανέρχονται. Κάποιοι άνθρωποι όμως υποφέρουν από πονοκεφάλους που εκδηλώνονται συχνά, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά τους. Υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλων, αλλά γενικά χωρίζονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.

-Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι (ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία, κεφαλαλγία τάσης) είναι οι πιο συχνοί.

-Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι αυτοί που οφείλονται σε κάποια σοβαρή πάθηση του εγκεφάλου (π.χ. όγκος εγκεφάλου, εγκεφαλική αιμορραγία κλπ.).

Οι πονοκέφαλοι θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικό σύμπτωμα έλλειψης βιταμινών και συγκεκριμένα της βιταμίνης Β12.

Επίμονοι πονοκέφαλοι και ημικρανίες μπορούν να προκληθούν από την καταστροφή των κυττάρων του περιφερικού νευρικού συστήματος, μια παρενέργεια της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

Η Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βοηθά επίσης το νευρικό σύστημα να μείνει υγιές, καθώς και στην παραγωγή DNA.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν συχνούς πονοκεφάλους, αίσθημα κούρασης, απώλεια βάρους και δυσκολία στην αναπνοή. Άλλες ενδείξεις της συγκεκριμένης έλλειψης είναι τα συχνά «φτερουγίσματα» της καρδιάς και το «κουδούνισμα» στα αυτιά, οι διαταραχές της όρασης, το μούδιασμα των άκρων, τα στοματικά έλκη.

Όλοι οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,5mcg βιταμίνης Β12 καθημερινά. Οι περισσότεροι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα από τη διατροφή.

Ανεπάρκεια Β12 μπορεί να προκληθεί από κακοήθη αναιμία, κατά την οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του στομάχου. Μπορεί επίσης να προκληθεί από κακή διατροφή.

Καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι το βόειο κρέας, το συκώτι, ο σολομός, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ανεπάρκεια Β12 αντιμετωπίζεται εύκολα με αλλαγές στη διατροφή ή λήψη συμπληρωμάτων.

 

Πηγή: express.co.uk, 

Tags :

Μοιράσου το ...