Αν η κοιλιά σας είναι γεμάτη από ένα απολαυστικό εορταστικό γεύμα αλλά έχει μείνει ένα τελευταίο γλυκάκι στην πιατέλα, θα συγκρατηθείτε ή θα ενδώσετε στον πειρασμό;
Σύμφωνα με νέα έρευνα θα ενδώσετε, καθοδηγούμενοι από την κοινή διατροφική τάση που σας προτρέπει να «καθαρίσετε» το πιάτο, ακόμη και αν δεν πεινάτε.
Έτσι κλείνει κατά κάποιο τρόπο ο «κύκλος της κατανάλωσης», με τον καιρό όμως αυτό σας προσθέτει βάρος.
«Η ιδέα του καθαρού πιάτου έχει πολλές ρίζες», παρατηρεί η Connie Diekman, διευθύντρια πανεπιστημιακής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis.
«Τα πεινασμένα παιδιά του κόσμου, η έλλειψη φαγητού κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και φυσικά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται αίσθημα κορεσμού και τρώνε μέχρι να τελειώσει το φαγητό».
Και ενώ «αυτό που οδηγεί ένα άτομο να “καθαρίσει το πιάτο του” είναι προσωπικό, η ανησυχία είναι παγκόσμια», πρόσθεσε. «Η υπερκατανάλωση τροφής αποτελεί βασική αιτία του εντεινόμενου προβλήματος της παχυσαρκίας».
Σύμφωνα με τη Lona Sandon, διευθύντρια στο τμήμα κλινικής διατροφής στη σχολή επαγγελμάτων υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Ντάλας, «αυτές οι επιπλέον μπουκιές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους ή να εμποδίσουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους».
«Όσοι ασχολούμαστε με τη διατροφή και τις δίαιτες γνωρίζουμε καλά τη νοοτροπία του “καθαρού πιάτου”», είπε η Sandon. «Και αυτό είναι κάτι για το οποίο συζητάω συχνά με ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, δηλαδή ότι πρέπει να δεχτούν πως δεν πρέπει να τρώνε όλα όσα βρίσκονται στο πιάτο, ότι μπορούν να πετάξουν ό,τι περισσεύει και ότι αυτές οι επιπλέον μπουκιές, αφού έχουν συμπληρώσει τον αριθμό θερμίδων, μπορούν να τους προσθέσουν βάρος.
Νέα έρευνες δείχνουν επίσης ότι μόνο όταν υπάρχει ελάχιστο φαγητό στο πιάτο εκδηλώνεται το σύνδρομο του καθαρού πιάτου. Αντίθετα, είναι πιο εύκολο σε κάποιον να αντισταθεί σε μια πιατέλα γεμάτη γλυκά.
Στη διάρκεια τεσσάρων πειραμάτων, οι επιστήμονες με επικεφαλής τη Βερόνικα Ίλιουκ του Πανεπιστημίου Hofstra στο Hempstead της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν επανειλημμένα ότι όταν έμενε μόνο ένα στοιχείο στο πιάτο ασκούσε πολύ μεγαλύτερη έλξη στο τέλος του γεύματος συγκριτικά με πολλά αντικείμενα, ανεξάρτητα αν ήταν πίτσα, μπισκότα ή σοκολατένιες λιχουδιές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι συχνά θέλουν να πιστεύουν το απίστευτο: ότι αυτό το τελευταίο μπισκότο είναι πραγματικά καλό γι’ αυτούς.
Αναφορικά με το κίνητρο που οδηγεί κάποιον να καθαρίσει το πιάτο του, η Sandon πιστεύει ότι δεν σχετίζεται με τη βιολογική ανάγκη επιβίωσης.
«Τέτοιες τροφές είναι εξαιρετικά εύγευστες και μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία για φαγητό», είπε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι.
Για να χορταίνετε πιο εύκολα, είναι σημαντικό μασάτε καλά την τροφή. Για να νιώσετε πληρότητα χρειάζεται χρόνος, κάτι που δεν επιτυγχάνεται όταν τρώτε βιαστικά.
Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να τρώτε μικρότερες μερίδες φαγητού, αλλά αυτό απαιτεί μια αυτορρύθμιση.
Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν τον Φεβρουάριο στην επιθεώρηση Appetite.
Πηγή: healthday.com, onmed.gr