Ποιο είδος καφέ ωφελεί τον εγκέφαλο μας σύμφωνα με τους επιστήμονες;

POP UP TEAM
/
28 Αυγούστου, 2019

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων καφέ, είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το 54% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πίνουν καθημερινά καφέ.

Αν και η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει θετική αλλά και αρνητική επίδραση στην υγεία, έρευνα του 2016 κατέληξε ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τους δυνητικούς κινδύνους.

Ένα από αυτά, είναι ότι ο καφές προστατεύει τον εγκέφαλο από νοητικές δυσλειτουργίες και ενισχύει την ικανότητα σκέψης.

Ο Δρ. Donald Weaver, διευθυντής στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου Krembil, δήλωσε ότι «η κατανάλωση καφέ φαίνεται να σχετίζεται με την μείωση κινδύνου εμφάνισης παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον».

Η έρευνα του Δρ. Weaver και της ομάδας του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience, υποστηρίζει ότι τα οφέλη του καφέ για τον εγκέφαλο δεν αποδίδονται στην καφεΐνη, αλλά στις ενώσεις που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία καβουρδίσματος των κόκκων καφέ.

Στη νέα τους έρευνα, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Krembil Brain στο Τορόντο, εντόπισαν το είδος καφέ που υποστηρίζει τις νοητικές λειτουργίες και βοηθά στην πρόληψη της νοητικής εξασθένησης.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε τρεις τύπους καφέ: τον σκουρόχρωμο καβουρδισμένο καφέ, τον ανοιχτόχρωμο καβουρδισμένο καφέ και τον σκουρόχρωμο καβουρδισμένο καφέ χωρίς καφεΐνη.

«Οι σκουρόχρωμοι καβουρδισμένοι καφέδες, με και χωρίς καφεΐνη, είχαν πανομοιότυπες ιδιότητες στα αρχικά πειράματά μας. Επομένως, είδαμε ότι οι προστατευτικές επιδράσεις δεν θα μπορούσαν να οφείλονται στην καφεΐνη», είπε ο έτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ross Mancini.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον ρόλο συγκεκριμένων ενώσεων, γνωστές ως φαινυλινδάνες, οι οποίες δημιουργούνται κατά τη διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ και του προσδίδει την πικρή του γεύση.

Φαίνεται πως ο μεγαλύτερος χρόνος καβουρδίσματος κάνει τους κόκκους καφέ να παράγουν περισσότερες φαινυλινδάνες.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο σκουρόχρωμος καβουρδισμένος καφές, είτε κανονικός, είτε χωρίς καφεΐνη, έχει την ισχυρότερη προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο.

 

Πηγή: Medical News Today, onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved