Το ασβέστιο είναι απαραίτητο κυρίως για την ανάπτυξη του σκελετού, ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, η οποία προωθεί την απορρόφησή του, παρέχει επίσης προστασία ενάντια στον καρκίνο, τον διαβήτη και την υπέρταση.
Αν η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλή τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων και οστεοπόρωσης. Στα παιδιά, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για να ψηλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ανάγκες του οργανισμού μας σε ασβέστιο εξαρτώνται από το φύλο και την ηλικία. Τα παιδιά χρειάζονται 200 έως 1.300 mg ασβεστίου (δείτε περισσότερα εδώ), ενώ οι ενήλικες 1.000 έως 1.300 mg ασβεστίου.
1. Τρώτε γαλακτοκομικά; – Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες και πιο ποιοτικές πηγές ασβεστίου στη διατροφή μας. Αν λοιπόν δεν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, χάνετε την ευκαιρία να λάβετε τις απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
2. Πάθατε πρόσφατα κάταγμα λόγω μικροατυχήματος; – Η ευπάθεια σε κατάγματα έπειτα από ήπια πτώση ή πρόσκρουση αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη ευαισθησίας των οστών, πιθανότατα λόγω χαμηλής πρόσληψης ασβεστίου.
3. Τρώτε μόνο μεγάλα ψάρια; – Ο σολομός και ο τόνος είναι πολύ υγιεινά ψάρια, όμως τα μικρά ψάρια που τρώγονται ολόκληρα –όπως ο γαύρος και η μαρίδα– δίνουν ασβέστιο μέσω των βρώσιμων οστών τους.
4. Παθαίνετε συχνά κράμπες; – Οι συχνές κράμπες συνήθως υποδεικνύουν χαμηλή πρόσληψη καλίου, όμως σχετίζονται άμεσα και με το ασβέστιο που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Η χρόνια έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία των μυών, συχνές συσπάσεις και μυϊκούς πόνους, καθώς το πολύτιμο μέταλλο διευκολύνει την κινητικότητα των μυών.
5. Τρώτε σαλάτες; – Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα, το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι καλές πηγές ασβεστίου και παράλληλα παρέχουν τις βιταμίνες Α και C. Το μπρόκολο και το κινέζικο λάχανο (μποκ τσόι) είναι επίσης λαχανικά με αρκετό ασβέστιο. Προσθέστε στη σαλάτα σας μερικά αμύγδαλα ή καρύδια Βραζιλίας για μια έξτρα δόση πολύτιμου ασβεστίου.
6. Αποφεύγετε τον ήλιο; – Το ασβέστιο απορροφάται αποτελεσματικότερα όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη D, την οποία ο οργανισμός μας συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε τροφές όπως ο σολομός, το αυγό, τα κίτρινα τυριά και τα μανιτάρια. Να σημειωθεί ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, επομένως καλό είναι να συνδυάζεται με κάποια πηγή λιπαρών (π.χ. ένα ποτήρι γάλα με πλήρη λιπαρά ή μισό αβοκάντο) για καλύτερη απορρόφηση.
7. Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη; – Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τότε αναγκαστικά αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά και αυτό συνεπάγεται ότι μάλλον δεν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή σας. Αναζητήστε άλλες κατηγορίες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (π.χ. αποξηραμένα σύκα, προϊόντα σόγιας) ή συζητήστε με τον γιατρό σας αν θα πρέπει να λάβετε συμπλήρωμα ασβεστίου.
Πηγή: Reader’s Digest, Mayo Clinic, onmed.gr